Петък, 20 Септември 2019

Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри

  Доц. Илияна Начева, ръководител на сектор Криобиология и лиофилизация в ИКХТ към ССА на МЗХ
Преглеждания: 13059 | Коментари: 0 | Добавено: 17/04/2018 | 10:20 |
Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри
Доц. Илияна Начева

-Доц. Начева, известни сте със създаването на първото българско космическо меню. Разкажете повече за този проект.

Първоначално за първия български космонавт Георги Иванов е изготвен сувенирен пакет, който включвал само лиофилизирани плодове, лютеница и ядки. Впоследствие, за втория български полет менюто е обогатено с над 27 хранителни порциона – супи, десерти на млечна и месна, и зеленчукова основа. Българското космическо меню е изключително пикантно, съобразено с нашата национална кухня, като боб по манастирски, таратор, сарми в лозов лист, храни с много фибри. България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Специалната технология се нарича лиофилизация, при която продуктите запазват своите вкусови качества, т.е. не се извличат от тях витамините и минералите и са 100% натурални. Днес копия от оригиналните менюта на космонавтите ни не се съхраняват, но пък кутията, в която са били сложени и е летяла в Космоса, се пази и до днес.

-Каква технология се използва при приготвянето на храните?

Днес технологията на лиофилизираните храни е съобразена с космическото радиоизлъчване, радиация, безтегловност, на вредните въздействия на шума, вибрациите в космическото пространство.
Новите ни храни са обогатени с множество биологично активни елементи и витаминни комплекси, за допълнително енергизиране работата на космонавтите, както и адаптогени, които да подобряват цялостното здравословно състояние.

-Каква е тайната рецепта?

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване до минус 40 градуса и впоследствие изсушаване в условията на вакуум в така наречените лиофилизатори. Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните - от 2 до 5 години, и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава целостта на вакуумната опаковка. Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. Интересът към процеса лиофилизация е огромен, но към производството на космически храни в момента няма търсене. Интересът е предимно от алпинисти, туристи, мореплаватели. Тези храни намират място и в армията.

Автор: Диана Александрова


Етикети: | лиофилизация | храни | българско космическо меню | наука | проект
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

20/09/2019 4.30 мин.
| ВИДЕО | ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА КЪМ МЛАДИТЕ ФЕРМЕРИ...
20/09/2019 5.13 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Млекопреработватели алармират за хаос в училищните схеми, автор: Светлоза...
20/09/2019
Модернизират 153 предприятия по подмярка 4.2. от ПРСР 2014-2020...
20/09/2019
Десислава Танева, министър на МЗХГ: Трябва да отстояваме правата си в ЕС...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 17 Август 2019 - 24 Август 2019
Високопроизводителна и иновативна техника – решение за минимизиране на разходите...
Преглеждания: 8584
Излъчено: 10 Август 2019 - 17 Август 2019
Край село Равно поле очакват впечатляващи добиви от царевицата...
Преглеждания: 1983
Излъчено: 3 Август 2019 - 10 Август 2019
Нова селекция при пролетните култури – вашето оръжие срещу предизвикателствата на кли...
Преглеждания: 1653
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...