Модели животновъдство – традиции и устойчивост
Моделът на семейни ферми във Франция най-често изглежда така – около 60 ха и 50 крави-майки. Фермерите, които отглеждат животни сами произвеждат храната за тях, не я купуват. Работят в затворен цикъл на производство. За стопанисването на една такава ферма са нужни двама души. При овцевъдството средна фамилна ферма е от 200 до 500 овце-майки. По думите на двама експерти от Франция, които посетиха Националното изложение по животновъдство в Сливен, този модел може да бъде приложен и у нас. Стефан Патен, директор на Aсоциацията на породите във Франция, коментира, че за първи път идва в България, не познава социално-икономическа ситуация, но пътувайки насам е видял огромен потенциал и плодородна земя, които не се използват максимално. В равнините се произвеждат суровини от зърнено-житни култури, а пасищата в планинските райони не дават храна за добитъка.
Очаквайте подробности в предаването Агротема на 3 юни от 19:30 часа по телевизия Агро ТВ.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ