Лозаро-винарство – опитът на малките винарни
Произведеното грозде в България през миналата година е с 5% по-малко спрямо предходната 2016-та. В страната са произведени 201 000 тона грозде. Това сочат окончателните резултати от проведено статистическо изследване от Министерството на земеделието, храните и горите. Ангел и Мадлена Кузманови са енолози. Те навлизат във лозаро-винарския сектор преди 14 години. След усилена работа по стопанисване на лозя и изграждане на винарна едва през последните една-две години усещат възвръщаемостта на инвестицията си. Стопанисването на лозе и винарна изискват постоянни грижи, а това не е никак лесна работа. За момента развитието на лозовите насаждения е добро. Стопаните произвеждат годишно около 200 000 вино, което реализират на българския и европейския пазар. Лозарите имат проблем с работна ръка, като лошото е, че през годините недостигът на сезонни работници се засилва. Сега секторът предстои да навлезе и в кампания по прибиране на новата реколта, а на практика няма кой да бере гроздето.
Още в Агротемата на 12 юни от 18:40 по АгроТВ.
Автор: Данаил Андреев
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ