Виното се прави на лозето
– Г-н Костов, кое гарантира добрите резултати при производството на вино?
– Когато е сухо, ние имаме възможност да напояваме и когато е дъждовно, ние може да влезем по всяко време в лозето, да го напръскаме и да го предпазим от болести, които са характерни за съответния период от развитие на лозата. Това ни гарантира тези добри резултати при крайния продукт.
– Какви са средните добиви при Вас тази година?
– Средните ни добиви са между 750 и 900 кг/дка. Това е оптималното количество за производство на качествено вино. Специално ние работим в средния и високия сегмент вино, като се стремим постоянно да се развиваме, като основно разчитаме основно на това, че с по-високо качество ще постигнем по-високи цени на международния пазар и ще може да се конкурираме с френски, италиански, испански вина. Капацитетът на винарната ни е около 500 т на година. Постоянно натоварваме мощностите и тази година достигнахме 65% от гледна точка на това да може да се осигури реализация на готовия продукт, за да може да се издържаме.
– На какво залагате, за да сте конкурентни?
– Ние преди всичко изнасяме виното за чужбина. Винаги съм казвал: Виното се прави на лозето. Това означава, че лозето трябва да бъде добре отглеждано. Като се започне от резитбата, след това напояване, торене, растителна защита и да се търси оптималният режим и тогава вече можем да говорим, че сме осигурили добра реколта. Има още нещо – берем гроздето не когато е натрупало захари, а когато технологично узрее и е готово за ферментации. Ние сме едни от последните в България, които прибират късно гроздето.
– Какви са бъдещите Ви планове за развитие?
– В момента произвеждаме 330-340 хил. л, като бутилки – около 460 хил. Когато съм проектирал избата, съм предвидил още едно помещение, което означава, че ще може да поемем около 750 т грозде. Едно начинание се прави винаги с перспектива. Трябва да се отчитат факторите, които действат към определения момент и да се вземат предвид бъдещи ситуации.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ