Бразилците не пият много вино
Днес Бразилия е във фокуса на вниманието заради откриването на най-голямото спортно събитие на годината – Световното първенство по футбол. Според сомелиери, домакините не пият много вино и ще наблюдават оспорваните битки най-често с чаша бира в ръка.
Въпреки икономическия бум в последните години, консумацията на вино в Бразилия не следва тенденцията на Китай например. През последните 30 години, потреблението на вино в страната остава стабилно на 2 литра на глава от населението годишно. За сравнение, във Франция се консумират 45 литра, а в България, по официални данни, 8-9 литра. Анализатори, сред които и италианецът Дарио Брага, създател на Бразилска асоциация на сомелиерите, отдават слабото търсене на вино в Бразилия с високите цени за производството му.
Огромна част от виното в страната домакин на Световното първенство по футбол се произвежда в Сера Гауча, северно от Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Интересното за тази област е, че се нарича Малката Италия. През XIX век тук се заселват над 800 хиляди италиански имигранти, основно от Венеция, Ломбардия и Пиемонт и следвайки традициите си, започват да правят вино. Качеството на виното е непостоянно и неравномерно, като често пъти има остатъчна захар. Сортовете, които се отглеждат, са добре познатите каберне (совиньон и фран), танат, пино ноар, сира, турига насионал, тинта рориш, марселан, шардоне, шенин блан, совиньон блан, гевюрцтраминер, просеко. Пенливите вина са технически добре изработени и се ценят особено на местния пазар. Цените на вината с наименование за произход са относително високи – между 40 и 80 реала, което е равно на 15-30 евро.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ