Четвъртък, 05 Декември 2019

Колкото повече информация даваме, толкова повече възможности се разкриват

  Доц. д-р Александър Давчев, ВУАРР – Пловдив
Преглеждания: 1323 | Коментари: 0 | Добавено: 02/10/2019 | 10:12 |
 Колкото повече информация даваме, толкова повече възможности се разкриват

agro_header_news_520

- Г-н Давчев, като един от лекторите на информационната среща за младите фермери, организирана от ВУАРР и АГРО ТВ, споделете по какъв начин дигитализацията може да ни направи по-конкурентни у нас и на европейския пазар?

Искаме или не, всичко, което се случва вече днес, се случва онлайн. И ако не се съобразим с това нещо, ние ще изостанем много спрямо нашите приятели от развитите европейски държави, които отдавна практикуват такъв начин, както на производство, така и на пласмент на готовата продукция. Така че, ако искаме да говорим за реално бъдеще на българското земеделие, то трябва да хвърлим поглед върху новите технологии. Защото няма как да минем без тях. Времето толкова бързо носи своите натрупвания, че ние не само трябва да се съобразим с това, но и да изпреварваме процесите, ако искаме да говорим за конкурентно селско стопанство.

 - Къде се намираме спрямо другите европейски държави в това отношение?

За съжаление, истината е, че съществуват много добри практики, нещата в Западна Европа са доста по-добре канализирани и отработени и доста по-общо приемливи. Докато у нас това е все още малко непозната територия. Особено за по-възрастното поколение, което отрича тези модели и на практика хората няма как да се възползват от тези възможности, които напредъкът на технологиите създават. Да, младите фермери са напредничави хора, хора, които добре разбират същината на проблема, но така или иначе те са част от цялото. И акцентът, според мен, трябва да бъде поставен върху една друга целева група, към която да подходим с повече внимание, за да може те да осъзнаят, че това е нещо полезно, което да носи нужните приходи.

 - Информационната среща, организирана от АГРО ТВ и ВУАРР, в която участвахте като лектор, беше една крачка в тази посока - младите хора да се информират за възможностите. Каква е следващата стъпка, с която да се възползваме максимално от ОСП?

Колкото повече информация даваме, толкова повече възможности се разкриват. Самите земеделци, знаейки своите проблеми, същината на дейността си, знаят къде биха могли да използват точно целевите мерки, заложени там и да получат финансова подкрепа. Но ако не са информирани, това няма как да се случи.

 - Младите хора, студентите, към днешна дата интересуват ли се, до каква степен са задълбочени върху темата. До каква степен виждат своето бъдеще в сектора?

Аз съм оптимист. Ако разгледаме теоретичната постановка, там съвсем ясно можем да направим извод, че земеделието е силно печеливш сектор. И тъй както е трудно да изкопаеш дупка в морето, защото празно място не остава, така според мен, рано или късно, младите българи ще се върнат на село. Убеден съм в това нещо, защото тези процеси са започнали. И те не просто успешно ще се реализират в това поприще, а ще задминат голяма част от хората, които вадят препитанието си в града. Защото там има все пак някакви лимити. А на село лимитите си ги поставяме ние самите. Колкото по-усърдни сме, толкова повече печелим.

 - Какво бихте казали на един ваш студент, ако той има интерес, но няма никакви ресурси? Как ще го насърчите?

Ако човек не носи сам в себе си личностната мотивация, много трудно някой отстрани може да го мотивира. Но по принцип - по метода проба-грешка, от опит глава не боли, от това, което виждат около себе си – като тези младежи, които пламенно обясняваха - „ Да бе, наистина става! Ето вижте, ние сме тук пред вас, хора като вас... И ние успяхме!“ Това е най-големият мотив за тях. Аз като теоретик, далеч от земята, колкото и да ги мотивирам, няма да свърша толкова, колкото тези млади хора, които взеха думата по време на информационната среща.


Етикети: | CAP | ОСП | информационна среща | земеделие | млади фермери | Александър Давчев | ВУАРР | Пловдив
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

05/12/2019
Рибен фермерски пазар за Никулден...
05/12/2019
45-ти паралел – територия на лешника - част първа...
05/12/2019 16.36 мин.
| ВИДЕО | Бизнес Новини: Акценти от изложението за агротехника в Хановер...
05/12/2019
МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ част от кампания „Супер фермер“...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 7 Септември 2019 - 14 Септември 2019
От мечтата до реалността – Савина Николова, на 26 години със собствен бизнес...
Преглеждания: 3652
Излъчено: 31 Август 2019 - 7 Септември 2019
Как да намалим разходите в земеделското производство...
Преглеждания: 2341
Излъчено: 24 Август 2019 - 31 Август 2019
В Агрофорум тази седмица: Стартирайте есенната кампания с нова техника...
Преглеждания: 2222
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...