Италианските власти предупреждават за опасен сос от Унгария
Италианските власти предупреждават за наличието на ботулин в сос от трюфели. Министерството на здравеопазването вече е подало сигнал за подправката, която е произведена в Унгария.
Продуктът е показан на сайта на ведомството. Той се продава в стъклени буркани, на които пише, че е трюфелов сос със сос песто. Френските власти също съобщават съмненията си за наличие на ботулинов токсин, след като един човек е бил хоспитализиран след консумация на продукта. Заразени с ботулин има и в Грузия. От италианското министерство препоръчват продуктът да не се консумира.
Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин (A, B, C, D, E, F и G), като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.
Ако попадне в храносмилателната система и то в особено големи количества, ботулиновият токсин (БТ) може да предизвика заболяването ботулизъм. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ