Пакистанците преоткриват камилското мляко
Докато в пустините камилското мляко отдавна се счита като една от най-важните напитки за задоволяване на жаждата, сега то добива все по-голяма популярност и сред жителите на големите пакистански градове.
Още с първите слънчеви лъчи над столицата Исламабад всеки ден край града се разиграва една и съща сцена – хора се нареждат на пътя за да продават прясно камилско мляко. Отглеждането на камили в северните части на страната не е традиционен поминък. Напоследък местните се ориентират към гледането на тези типични за пустинята животни, защото пиенето на камилско мляко доби широка популярност. Фермерите продават стоката си на преминаващите пътници.
„Всеки, който познава предимствата на камилското мляко е готов да пропътува 10 километра за да си купи от него. На 48 години съм. Посъветваха ме да пия мляко от камили, и се чувствам добре“, казва за АФП Рафикур Хан.
Представителите на средната класа в страната преоткриват вкусовите качества на камилското мляко. То е по-бедно на мазнини и по-солено от кравето мляко. Някои лекари горещо го препоръчват.
„Богато е на много минерали и витамини. Освен това има антибактериално и антивирусно действие. Млякото от камили е чудесна напитка за страдащите от хепатит и Алцхаймер. Освен това помага при лечението на рак“, казва лекарят Васим Хавия.
Камилското мляко е по-скъпо от кравето и струва около 75 цента за литър. Печалбата от продажбата на мляко за месец на Монавар, един от производителите е едва 36 евро. Това му стига колкото да изпраща децата си на училище. Конкуренцията обаче става все по-голяма, защото все повече фермери копират успешната му бизнес рецепта.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ