Доброволното етикетиране на говеждо месо е индивидуална отговорност
Регламент 653/2014 на Европейския парламент определи система за актуална информация, свързана с доброволното етикетиране на говеждо месо. Документът включва по-строг контрол на веригата за доставки, както и необходимост от представяне на актуална информация за генетичните особености на животните.
Друга новост трябва да опрости процедурите за лицензиране, за да се защитят търговските интереси. Новите правила влизат в сила от 13 декември 2014 г. Целта е при неясен произход или подвеждаща информация за месото, влизащо от трети страни, държавите от ЕС да имат право да правят рутинни проверки.
Регламентът предвижда и административни санкции. При неспазване на изискванията за идентификация и регистрация, месото ще бъде унищожавано без право на компенсация.
Сред останалите изисквания, наложени от документа, е и електронната идентификация като официална система. Тя включва:
– Маркировка и на двете уши на животното;
– Компютъризирани бази данни;
– Паспорти на животните;
– Индивидуални регистри за всяка компания.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ