Да си купиш здраве
Всяка сряда от 16 ч до 20 ч свежи биоплодове и биозеленчуци са атракция на пазара в столичния квартал „Иван Вазов“. В един такъв ден се срещаме с Веселина Павлова, пропътувала повече от 150 км, за да се види с редовните си клиенти и да им предложи продукцията си. Тя е биопроизводител от с. Драгомир, област Пловдив.
„Интересът към биопродуктите е огромен. Хората са доволни от тях. Разбират, че вкусът е друг и ни очакват.“ Тук могат да се намерят свежи плодове и зеленчуци, ароматни билки и подправки, мед и ядки, сирене и кашкавал, дори домашно изпечен хляб. С една дума – всичко, което слагаме на трапезата, но отгледано без пестициди. „Хората предпочитат да се срещнат с нас, да разговаряме. Усещането от срещата е друго, а и цената не е от без значение, защото връзката потребител – производител се скъсява“, казва още биопроизводителката. Според нея масовите потребители не са запознати с цените на биопродуктите. Смятат, че са много скъпи. Тя даде за пример чай от конвенционално отглеждана маточина, който в голяма търговска верига струва 1,20 лв., а при нея е по-скъп само с 0,10 лв. Чушките са 2,80 лв./кг. „Всеки трябва да знае, че купувайки, отглеждани по биологичен начин продукти, си купува здраве“.
Веселина Павлова постоянно разнообразява асортимента на стоките. Тази година към над 40-те билки, които произвежда, е добавила напитка от няколко билки, нерафинирана биозахар и лимонов сок, естествено без консерванти и оцветители. Ароматът е невероятно свеж, а консистенцията – тонизираща. Освен това тя предлага миксове от чайове за тонус, хубав и усмихнат ден, за концентрация и хубав сън, дресинги в биозехтин, сушени зеленчуци за супи-микс от витамини, живи билки в саксии над 15 вида, аромотерапия с билкови възглавници. „Нашата цел е да помогнем на хората да не се разболяват, да не стигат до хапчета и антибиотици. Биопроизводството в Европа е издигнато в култ. У нас сме забравени от държавата. Ако не е упоритостта ни и вярата, че това, което правим, има смисъл, не бихме издържали. Всичко се произвежда трудно, защо е много ръчен труд, много обработки. Растиелната защита водим по биологичен начин. За да предпазим растенията, използваме естествени екстракти от билки – хвощ, лайка. Спазваме сеитбоорота“, разказа Веселина Павлова.
Интересни, вълнуващи и атрактивни са дните около фермерските биопазари. Носят онзи полъх на стремежа към равновесие. Във въздуха ухае на пресни магданоз и чубрица и ни връщат в спомените на детството, домашния уют и аромат за вълнуващи събития.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ