Шоколадът е на свършване
До 2020 година ще има недостиг на какао, предупреждават световните производители на шоколадови изделия. Причина е огромното търсене на сладкото изкушение в Азия.
Само през миналата година цената на суровото какао е скочила с 25 %, показва статистиката.
Още през 2012 година големите сладкарски фирми предупреждаваха за евентуален недостиг на един милион тона какао заради нарастващия икономически и екологичен натиск върху стопаните на какаови плантации. След няколко години шоколадовото блокче ще съдържа толкова малко от оригиналната суровина, че няма да има нищо общо с днешния вкус, опасяват се ценителите.
През настоящата стопанска година цената на суровото какао се е покачила от около 2000 на повече от 2500 евро за тон, въпреки добрите реколти в основните производствени региони. Според експерти скокът се дължи от една страна на епидемията от ебола в Западна Африка, както и на прогнозите за лошо време в Южна Америка, но и на чисто финансови спекулации.
Въпреки предупрежденията за недостиг, търсенето на шоколад в Азия е нараснало седем пъти в сравнение с традиционните пазари в Европа. Подобно развитие се забелязва и в Южна Америка. Бразилия, до скоро един от най-големите производители на какао, вече не може да покрие потребностите си и внася шоколад.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ