Хляб от бананово брашно ще правят в Еквадор
С цел да се съкрати вноса на пшеничено брашно в страната, президентът на Еквадор Рафаел Кореа е подел инициатива за използването на брашно от банани при печенето на хляб. Това информира порталът UkrAgroConsult. Това според него може да спести на страната му годишно до 12,5 млн. долара от вноса на пшеница. При условие, че производителите използват само 5% брашно от банани, еквадорският внос на пшеница може да се съкрати с 32 хил. тона.
Според местни изследователи, дори при използван на 20% брашно от банани хлябът не би променил вкусовите си качества. Нещо повече, така приготвеният хляб би съдържал много повече полезни вещества като калий например. Жителите на страната обаче не са на единно мнение по въпроса. Някои от тях считат, че хлябът изпечен не от пшеничено брашно вече не би трябвало да се счита за бял, а за смесен. Други виждат смисъл в предложението на държавния глава, тъй като теоретично банановото брашно може да се използва за производството на хляб. И едните и другите обаче очакват да получат повече информация. Сред населението вече се появиха слухове за предстояща продоволствена криза в страната.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ