Черешепроизводството става едно от най-атрактивните направления в овощарството
Производството на череши в световен мащаб расте. Това става ясно от проучване на Фондация „Интелиагро“. Продукцията е стигнала до 3 милиона и 100 хиляди тона през 2015 г., което е с 35% повече от рекордната 2013-та. У нас тенденцията също е възходяща.
Турция е глобалният лидер в производството на череши и третият най-голям износител след Съединените щати и Чили. На Балканите България заема 4-то място след Гърция и Румъния. В Албания черешопроизводството се развива с бързи темпове.
Николай Вълканов, управител на Фондация „ИнтелиАгро“: „Черешепроизводството става едно от най-атрактивните направления в овощарството. Реколтираните площи с череши нарастват с бързи темпове през последните години и достигат близо ¼ от всички овощни градини в страната. Увеличава се и производството на череши, то надвишава вече 30 000 тона. За сравнение преди 7 г. приозводството е било под 20 000 тона. Расте интересът към културата като се забелязва и увеличение на новосъздадените насаждения“.
България има своето място сред водещите производители на череши в света, но трябва да преодолее редица пречки. Сортовата и възрастова структура на насажденията, използваните технологии и немарливостта на много от малките стопани предопределят основната част от продукцията да отива за преработка. Масовата череша от страната ни не може да намери реализация на пазара за прясна консумация, посочват от фондацията. Около 60% от черешите се изкупуват за преработка. Популярният с черешите си Кюстендилски край от години е в упадък със силно раздробена собственост на градините със среден размер от 8 дка, стари насаждения и сортове. Най-големият производствен район в страната е Югоизточния. Все по-голям интерес към създаването на нови насаждения се забелязва и в Северна България, отчита още анализът.
Един от проблемите, който се очертава в бъдеще, е липсата както на специализирана, така и на обща работна ръка.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ