Руски предприемачи инвестират в производството на еленско месо
Освен прясно и замразено месо, ще се произвеждат и различни видове колбаси. Ще се предлага и вакуумирано и консервирано месо. Първоначално компаниите ще осигуряват продукти за района на Камчатка, впоследствие е планирано да се осъществяват доставки за цяла Русия. Възможен е и износ за чужбина. Във времето на Съветския съюз производителите от руския Далечен изток са доставяли годишно около 20 тона месо от северни елени за френския пазар. Регионалните власти вече са започнали разработването на законодателство за отглеждането на северни елени в подкрепа на производителите.
Според местни експерти, районът е един най-големите производители на еленско месо в страната, като развъжда около 44 000 елена – с 6% повече, отколкото през 2014 г. Целите на местното правителство са да се увеличи поголовието до 46 хил. през 2017 г. и до 52 хил. към 2020 г. Нарастването на броя на елените за разплод в страната е било възпрепятствано от тежките климатични условия. Индустрията страда и от липсата на квалифицирани кадри. Най-големият производител на еленско месо е районът на Ямал. През миналата година регионът е изнесъл около 400 тона, като 250 тона са били предоставени на Финландия. През миналата година са били експедирани и първите количества от продукти за България и Китай. Един от проблемите в региона е липсата на достатъчно пасища за животните.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ