Нараства интересът към отглеждането на броколи у нас
Все повече нараства интересът към отглеждането на броколи у нас. Безценните му хранителни качества, лесното отглеждане и високата доходност правят екзотичния зеленчук особено атрактивен за родните производители, които създават големи насаждения.
Броколите все по-често присъстват на трапезата на привържениците на здравословното хранене. Защото са лаборатория за производство на витамин С, притежават мощни антиоксиданти, фибри и каротеноиди. Малкото калории пък класират зеленчука и като диетична храна. Той е предпочитан и от българските производители, защото се отглежда лесно, а рандеманът му е висок. Освен това съществуват сортове с по-кратка вегетация, което означава бърза реализация на продукцията и бързо възвръщане на вложените средства. Перспективите пред производителите на броколи у нас зависят най-вече от това дали ще имат сигурен пазар. Броколите се реализират както в прясно състояние, така и в замразено, ако има такъв интерес от страна на преработвателите, коментира нашият домакин – Метин Назмиев от русенското село Сливо поле.
От централната цветна глава добивът от декар броколи е около един тон. Но след като тя се отреже, започват да нарастват страничните глави. Те могат да стигнат 10-15 на брой при едно растение. Именно от тях се получава и допълнителен добив от 400 – 500 кг.
Според Метин броколите се отглеждат лесно, но задължително искат въздушна влага. Затова зеленчукопроизводителят е внедрил мобилна система за капково напояване.
Автор: Диана Александрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ