Достъпът до добра храна
Достъпът до добра храна е ключов фактор на хранителната сигурност в България. Резултатите от обезпеченост биват описвани чрез три компонента: наличност на храната, достъп до храна и оползотворяване на храната. На 16 октомври отбелязваме Световния ден на храната – ден за противодействие срещу глада.
Всяка година в световен мащаб се изхвърлят огромни количества храна, напомни Светла Чамова, председател на Съюза по хранителната промишленост. Според нея трябва да се създават механизми, които да решат проблема с достъпа до храна, но това не може да стане само с нашето добро желание.
Светла Чамова напомни, че производителите, които даряват храна на хранителната банка в момента в България плащат 20% ДДС. Ако храната се унищожи – не плащаш нищо. Според нея този парадокс трябва да се разгледа от Министерството на финансите. Личните средства от друга страна са пряко свързани с това как се храним, допълни Чомова.
Вижте подробностите в Новина+ на 16 октомври от 18:40 по АгроТВ
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ