Производството на свинско месо в ЕС ще нарасне с 3.2%
С повече от 3% ще нарастне производството на свинско месо в Европейския съюз през 2015 г. Прогнозата на производителите от началото на ноември е ревизирана в посока нагоре.
Очаква се броят на свинете да се увеличи с 8 милиона в сравнение с 2014 г. Производството на Общността вероятно ще надхвърли нивото от 2007 г., което е най-високото от 10 години насам. През 2007 г. средната изкупна цена на свинското е била над 1 евро.
Най-многобройно е поголовието в Испания, където броят на свинете е нараснал с близо 2%; следва Германия, в която има спад от близо 2 на сто; във Франция намалението е с 1%. В условията на наситен пазар и по-ниска консумация, цените падат и принуждават производителите да правят стокови запаси, като най-често замразяват месото. Същата тенденция се наблюдава в Дания и други страни от Европейския съюз.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ