Вечер на суджука в София
Първата съвместна инициатива на български ресторантьори и международното движение за запазване на гастрономически традиции вече е факт. Вечер на суджука беше организирана в София. Българският екип на международното движение Slow food, заедно със столични ресторантьори осъществиха първата си съвместна вечеря. Типично за зимния сезон акцент на вечерята беше суджука.
“Когато говорим за бутикови храни и уникални храни, това, което в момента е модерно и се тиражира всъщност това е народната мъдрост да съхрани за по-дълго бързоразвалящите се продукти. Това е причината да възникнат сирената, сладката, туршиите, суджуците. Опитахме се да демонстрираме разнообразието от умения на различни производители от различни части на страната“, разказа Десислава Димитрова, координатор на движение „Slow food”
Най-добрата публика на традиционните храни с географски означения са любопитните, сладокусни хора, убедени са българските представители на движението. А то води началото си от 1986 г. в Италия, основано от Карло Петрини. Днес има над 100 хил. членове в над 130 държави по света.
“Хора, които се интересуват от историята на храната. Това не са хора, които просто идват на ресторант, те идват с ясното съзнание, че ще научат нещо и обикновено тези вечери са много приятни, защото след като всички са събрани от една и съща идея – любопитството към храната и обичта към нея винаги се намират общи теми. От непознати, накрая всички се оказваме приятели и от едната страна барикадата“, допълва Десислава Димитрова.
Предстоят инициативите Вечеряй с фермер и февруарската вечеря, която ще е посветена на родните сортове вина.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ