Защо има отлив от стандарта „Стара планина“
От 2 август 2010 г. в сила влязоха девет утвърдени стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Това са кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите бяха кренвирши, наденица и колбас. Продуктите, произведени по тези стандарти, носят наименованието „Стара планина”. Технологичните изисквания за производството на продуктите бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба (една от структурите, които се обединиха в БАБХ) съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. В утвърдените стандарти подробно бяха описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение, методите за вземане на проби и методите за изпитване. Не липсваше и уговорката, че „Утвърдените стандарти” са доброволни за производителите на месни продукти.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ