Био ли е българското биопроизводство
Производството на екологично чисти и здравословни храни става все по-голям хит не само в Европа, но и в целия свят. Според специалистите, глобалният пазар на биопродукция се оценява на 80 млрд. щатски долара. Той е свързан не само с промяна на хранителните навици на хората, но и с повишаването на жизнения им стандарт. Вследствие на нарасналото търсене, интересът към производство и преработка на органична селскостопанска продукция ще продължава да расте. За последните 18 години площите с биопроизводство в света са се увеличили четирикратно, а производителите са станали 10 пъти повече.
България също не изостава от тази тенденции. Само за последните пет години страната ни зае лидерското място в Евросъюза по брой биопроизводители. Статистиката отчита, че благодарение на субсидиите за агроекология, те са се увеличили със 17%. Площите, но които обаче се отглежда екологично чиста продукция са над 560 000 декара, но това прави едва 1% от обработваемите земеделски земи у нас.
Гледайте Агрокоментара на 15 юли от 18:40 по АгроТВ.
Автор: Маргарита Кожухарова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ