Планинска ферма над Бов е дом на редки породи животни и всеотдайни стопани
Високо над село Бов, точно под небето място си намира ферма за редки породи животни. Долу в Искърското дефиле реката от десетилетия прокарва пътя си, а горе в Западна Стара планина Иван Иванов развива туризъм и животновъдство с елитни крави, овце и коне. Не е лесно, но е в сърцето му. Защитените, застрашени от изчезване елитни коне гледат за разплод, а туристите на комплекса могат да се разхождат, яздейки ги. Кафявото българско говедо е смесена порода, под селекционен контрол, а видът за съжаление е на изчезване. Кравите са с добра приспособимост към условията в региона и добро оползотворяване на наличните груби фуражи. От Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството реставрират породата. Животните на Иван са повече млечен тип, отколкото смесен. Произвеждат прясно и кисело овче и краве мляко, овче и краве бяло саламурено сирене, както и синьо сирене, уникален продукт, който се прави само в този район на България. Синьото сирене се приготвя по оригиналната френска рецепта. Използва се най-вече овче мляко, мая за сирене, закваската е холандска, а задължителна е синьозелената плесен. Пастьоризирането става на 72 градуса. Питите отлежават двайсет дни, след което се дупчат с шишове, правят се над 40 дупки. Целта е цялата пита да бъде обхваната от синята плесен. За да се постигне желания вкус деликатесът зрее минимум два месеца.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ