Бъдещето пред малките стопани е в биологичното производство
– Г-н Дурал, защо избрахте пътя на био-то?
– Смятам, че бъдещето пред малките фермери е в това да бъдат различни, да предлагат нещо уникално. Едрите стопанства, кооперациите развиват успешно земеделие, но малките и средните стопани трябва да тръгнат по друг път – по пътя на биологичното производство. Само така имат шанс да се реализират.
– Разкажете за вашето стопанство?
– Оглеждам близо 100 пчелни семейства и съм в процес на серитифициране. До 2 години пчелинът трябва да получи серитификат за био. Кошерите ми са разположени в акациева и липова гора и пашата за пчелите е единствено горска и билки. Закупил съм и 20 хиляди луковици и смятам да засадя 1 декар шафранов минзухар.
– Каква е връзката между пчелите и шафрана?
– Шафрановият минзухар е добра храна за пчелите, защото той цъфти в края на октомври – тогава обикновено пашата е повече от оскъдна. Освен това, шафранът е здравословен за пчелните семейства – създава добър имунитет и по-голяма продуктивност. И не на последно място – шафрановият мед се изкупува по-скъпо.
– Тази година е лоша за българските пчелари. Какви са изкупните цени на меда в момента?
– Годината наистина беше лоша – силно дъждовната пролет и продължителната суша лишиха пчелите от добра паша. Няма да има големи количества мед тази година, което създаде очакване изкупните цени да се повишат. Но това не се случи, даже напротив – цените тръгнаха надолу. Миналата година бяха около 7 лева, сега паднаха до 4.30 за „букет“-а. Биологичният мед се изкупува с 1 лев отгоре. Но това са твърде ниски цени. Затова смятам, че трябва да се търсят алтернативни и уникални производства. Така фермерите имат по-голям шанс да намерят добър пазар. Особено в чужбина.
Цялото интервю с Дениз Дурал вижте ТУК…
Интервю на Анета Божидарова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ