Неделя, 31 Май 2020

Може да има три тавана на плащанията

  Горещата тема в ЕС са диференцираните плащания, а ние говорим за обвързано подпомагане
Преглеждания: 14832 | Коментари: 0 | Добавено: 12/11/2018 | 10:49 |
Може да има три тавана на плащанията
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България

-Г-н Гечев, това е второ събиране на агросектора във връзка с бъдещата ОСП 2020. Преди повече от месец големите организации се бяха обединили около тезата да няма тавани на плащания. Има ли промяна в позициите?

Темата за таваните не сме я обсъждали. Но това, което аз мисля е, че всяка страна в ЕС трябва да има различна абсолютна стойност на таваните, защото проблемите и нуждите са различни. По-скоро трябва да се дискутира въпросът за какво е това икономически изгодно стопанство. Също така, мисля, че ако една ферма има животни, зеленчуци и овощарство, защо да няма три тавана на плащане по отношение на приоритетите на ЕС?

-Да, но това е една ферма. В повечето от другите страни на ЕС точно така изглежда едно нормално стопанство.

Какво като е една ферма? Тук на преден план излиза кооперирането. Произвеждате зеленчуци или овошки - кооперирайте се, за да си продавате по-лесно продукцията или да си купите обща техника и т.н.
От гледна точка на таваните, когато такива земеделци се обединят и започнат да произвеждат ефективно, помислете какво е посланието към тях с тези „плоски” тавани.

-Така е, наистина, но все пак в повечето от другите страни нямат стопанства с такива огромни площи като при нас. И няма опасност 80% от субсидиите да отидат в 5% от фермерите.


Така е. Но пък и в страните, за които говорите, думата „рента” също не е понятна, както и „бяло петно”. Това са фамилни ферми на по 200 г. Там проблемът е достъп до земя от страна на млади земеделски производители. А при нас проблемът е, че трябва да имаме ясна стратегическа национална рамка за устойчиво земеделие.

-Какво е устойчиво земеделие за Вас?

Това е модел, при който едно стопанство може да оцелее. По отношение на това колко голямо - въпрос е на гледна точка. Дали ще е от един или пет декара, което отива в хоби земеделието, но ти не можеш да унищожиш такъв производител, защото е малък. Проблемът е как да стане устойчив. Тези хора нямат алтернатива. И затова въпросът е каква ще е политиката на държавата. Дали ще подкрепя малките и средни ферми. Но, ако приемем, че това ще е така, неминуемо трябва да минем през комасация на земя, коопериране, подкрепа от държавата при намиране на пазари. Парите са последното нещо, което трябва да се направи.

-Вашата организация подкрепя ли тезата, че субсидии трябва да получават основно малките и средните фермери?


Не, всички трябва да получават пари, но 10% от пакета на плащанията трябва да бъдат отделени за целенасочени държавни политики към малките. На тях трябва да им се помага за постигане на определен модел на стопанство, което да е стабилно.

-Дайте пример


Ако аз имам ябълкова градина от 50 дка. Имам ръчно пръскане, бране и т.н. Кажете ми как ще ми помогнат 30 лв. на площ, които ще получавам по директните субсидии върху тези 50 дка. Защото разходите за тях са космически, не е като при отглеждане на пшеница. Затова трябва да има диференцирана подкрепа. Но това е тема, която в момента е гореща в ЕС, докато ние, като страна, искаме обвързана подкрепа.

-Какво й е лошото на обвързаната подкрепа?


Тя е нещо хубаво и е предназначена за секторите, които са в затруднение. Но когато обявиш всички сектори, че са в затруднение пред ЕС, това означава съвсем други неща.
За мен е важно да има консенсус на национални приоритети. Тавани - да, но умни тавани, които целят нещо, не просто да ограничиш парите ей така.

-Миналата година големите организации като НАЗ и АЗПБ, както и Вашата, бяхте за тавани, после НАЗ и АЗПБ казаха, че не искат тавани...


Три са най-големите организации - ние, АЗПБ, НАЗ. Този форум за ОСП е направен именно по предложение на тези организации. Тук са всички представители на земеделието - и малки, и големи. Всяка от големите организации в земеделието успя да дръпне от собственото си его в името на някаква национална позиция. Няма зърнопроизводител, който не би гледал животни, зеленчуци или овошки, ако печели от това. Всеки цели да изкарва от труда си. Такава трябва да е националната политика. За фермера е важно десет години напред да вижда каква е политиката на държавата, за да си направи сметката в какво да вложи и да рискува, ако е необходимо. Защото тръгваш да правиш овощарство, но това не е само въпрос на сортове. То е въпрос на удобни комасирани парцели, на напояване и т.н.
 

Автор: Светлана Трифоновска


Етикети: | Явор Гечев | ОСП | НСЗКБ | земеделие | субсидии
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

31/05/2020 05.01 мин.
| ВИДЕО | Агрокоментар - видео: Зелената светлина за Зелената сделка, автор: Валентина Спасова...
31/05/2020 09.34 мин.
| ВИДЕО | Агротема - видео: Бюджет и предизвикателства в ОСП 2021-2027, автор: Камелия Карадочева...
31/05/2020 28.42 мин.
| ВИДЕО | АГРОФОРУМ: Защо стопанството на зърнопроизводителя Георги Георгиев е винаги на печалб...
29/05/2020
Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на ПРСР 2014-202...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...