Вторник, 22 Септември 2020

Без евросредства нямаше да направя фабрика за производство на хумус

  Интервю с Минка Андреева, предприемач
Преглеждания: 2997 | Коментари: 0 | Добавено: 09/12/2019 | 14:15 |
Без евросредства нямаше да направя фабрика за производство на хумус

agro_header_news_520

Г-жо Андреева, по какъв начин евросредствата успяха да подпомогнат бизнеса Ви, в каква посока си позволихте да инвестирате?

Европейските средства много ми помогнаха и съм благодарна, че сме в ЕС. Без тези средства аз нямаше да направя тази фабрика, която е по всички стандарти за качество. Имам защитен IFS сертификат и как можех да постигна това, освен с огромни кредити. Не, че не е имало, но ги изплатих сравнително бързо. Това е първата фабрика за преработка на нахут в България. Стартирах предприятието от нулата, от тръните, от голото поле. Това беше едно общинско място в с. Горна Росица, където се изхвърляха отпадъци, разчистихме площадката и започнахме този велик проект, където и аз не вярвах, че ще стане такова красиво предприятие.

Как Ви дойде идеята да произвеждате точно хумус?

Аз разбрах за хумуса, когато отидох да живея в Израел, преди това не съм знаела за него. Те на масата си без хумус не сядат и аз реших да експериментирам в България. Това беше голям риск да произвеждам нещо, което не се знае в нашата държава. Не бях сигурна този вкус дали ще бъде одобрен. Зад този риск, освен моята воля, стоят и европейски средства.

На каква стойност беше инвестицията?

Инвестицията е за 2 млн. 400 хил. лв., близо половината е субсидията. Средствата бяха вложени в закупуване на земя, строително-монтажни дейности и закупуване на машини. Проектът беше по Мярка 123 от ПРСР, дори аз си позволих да включа и специализираните превозни средства. Сега имам три хладилни автомобила, закупени чрез програмата.

По какъв начин евросредствата подпомагат конкурентоспособността на българската преработвателна индустрия?

Те много помагат и който го разбере и по-рано започне да върви в тази посока, ще е добре. Но трябва да се чете и да знаят хората, че всички точки, запетаи трябва да се спазват. Има едни правила и те трябва да се съблюдават. При мен, например, всичките ми протоколи бяха без забележки.

По какъв начин предприятието облагородява бизнес климата в региона?

Колективът не е много голям. Всички знаем, че няма в момента качествена работна ръка. Да, има безработни, но те са безотговорни и всеки им е виновен за нещо. При мен са си тези работници, с които съм започнала. Сега съм кандидатствала за двама души от Казахстан и двама от Виетнам. Не са се свършили българите, свършиха се читавите. Условието ми е, ако са мързеливи - отиват си. Заплащането не е ниско. В момента съм закупила две сгради, за да живеят добре, да им е комфортно, а да видим те какъв дан ще дадат. Това предприятие подпомага много икономиката. 70% от продукцията е за износ.

Как постигате конкурентоспособност?

Много простичко се постига. Когато направиш един продукт, който да е натурален, когато следиш качеството, ама до перфекционизъм, това е пътят. Качествен продукт се произвежда с много любов и отговорност. За направата на продукта ни са необходими нахут, тахан от сусам, зехтин и лимонов сок. Сусамът доставям от чужбина, работя с проверени доставчици.

Спомням си в началото, когато търсех пазар, не знаеха какво е хумус, бяха предпазливи. Единствено от една голяма търговска верига ми повярваха, после всички тръгнаха и ме намериха. Изнасям за Румъния, общо за 7 държави в ЕС и трети страни. Наскоро сключихме договор с македонци. Как пробихме на външния пазар ли? Изложенията помагат страшно много, Агенцията за малки и средни предприятия също помага. Но най-голямата помощ е качеството на продукта и да го надграждаш, да обновяваш, да се приспособяваш към пазара. Здравословно хранене, киноа, куркума, лимец и т.н. - четеш, виждаш качествата, смесваш с хумуса, пробваш и това е. Интересувам се кое е полезно. И когато на теб ти хареса този продукт и си спазил здравословните правила, няма начин да не хареса на клиентите. Днес произвеждаме повече от 12 продукта. Взехме масала - индийска подправка, това са 16 билки, но я внасяме от Турция, пробвахме и се получи нещо великолепно. За Литва, Латвия и Естония много върви тази специфична лютивина, също и хумусът с киноа и лимец.

Какво отношение имат евросредствата към сегашните Ви бизнес намерения?

Парите, които бях теглила от банка, ги изплатих за 5 години и 7 месеца. След това акумулираните средства ги реинвестирах, а сега строя ново предприятие. Знаете ли, купувам печена чушка, патладжан и всеки път качеството е различно и по тази причина реших да изградя мощности за печене на зеленчуците, а после да ги консервирам. Есента другата година по това време, дай Боже, да започне да работи. Предполагам, че в новото предприятие ще работят още около двадесетина души, а сезонно - поне 50-60 човека.

По какъв начин се разви земеделието ни, преработвателната индустрия, след влизането ни в ЕС?

Ефектът е страшно голям, няма място да се колебаем. Едно време се работеше с много документация, ако става дума за износ. Сега с един сертификат и стоката пътува. Кога е било това, някой мечтал ли е. Кога съм мислила аз, че ще продавам на онези прибалтийски страни нещо, което се прави в с. Горна Росица. И получаваме благодарствени имейли, че им е много вкусно. 


Етикети: | хумус | интервю | евросредства | фабрика | ОСП | CAP
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

21/09/2020 4.40 мин.
| ВИДЕО | Агрокоментар: Има нещо гнило в животновъдството, автор: Валентина Спасова...
21/09/2020 10.01 мин.
| ВИДЕО | Агротема - Видео: Коментар за стратегията за напояване и земеделска камара, автор: Мирел...
20/09/2020 10.08 мин.
| ВИДЕО | Агротема - видео: Данък върху земята, автор: Мирела Спасова...
20/09/2020 28.16 мин.
| ВИДЕО | АГРОФОРУМ: Климатичните аномалии като бумеранг върху търговията с агротехника...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...