Сряда, 27 Май 2020

Инвестирането с евросредства във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности

  Димитър Кънев, оперативен директор на преработвателно предприятие
Преглеждания: 2592 | Коментари: 0 | Добавено: 06/01/2020 | 15:51 |
Инвестирането с евросредства във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности
Снимка: АгроТВ

agro_header_news_520

 - Г-н Кънев, каква е историята на предприятието? Какви традиции е наследило?

Фрукто Сливен съществува от 1948 година. Тогава е било обособено като консервен комбинат и тук са се произвеждали освен компоти, така и зеленчукови консерви, преработка на пипер, лук. Имало е производство на нектари, както и основно за Съветския пазар - лозови сарми с кайма. След приватизацията преминава в частния сектор и става акционерно дружество. Оттогава вече над 20 години е с новата собственост.

 - Каква е продуктовата гама в днешни дни?

Сега основно сме съсредоточени в производството на плодови консерви и компоти. Работим с 6 вида костилкови плодове, това са череши, вишни, кайсии, праскови, сливи. Три години работим и с круши, които за съжаление обаче липсват на българския пазар и се налага да ги осигуряваме от Гърция.

 - Г-н Кънев, какви евросредства и кога са ползвани за изграждане или модернизация в предприятието и да разкажете за стойността на тези проекти.

Фрукто Сливен има изпълнени проекти в двата програмни периода на ОСП. През първия период тогава мярката беше 123 или добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Финансирането стана на два етапа. Първият етап беше в размер на 1 380 000 лв., а вторият - за 2 560 000 лв. Основно инвестициите бяха в линия за производство на продукция в буркани от 720 мл. Единият стерилизационен тунел е купен тогава и през втория етап се осъществи изграждането на асептичната линия за производство на плодови пюрета.

Също така, инвестирахме в закупуването на рентген с цел осигуряване на безопасност на храните, тъй като той служи за идентифициране на чужди твърди тела в готовия продукт. Той е част от системата за контрол на качеството и е включен като контролна точка.

С какво тези инвестиции подобриха производствения процес и ефективността на работа?

Инвестирането в тази линия ни даде възможност да имаме непрекъсваем процес по време на целия сезон на всички плодове без да се налага трансформация и спирания заради замяната с друг вид опаковка. Инвестицията пък в стерилизационния тунел повиши стерилизационните ни възможности за готовия продукт да бъде в по-голям обем, а това съпътстващо производство на плодови пюретасъздаде възможност да се промени начинът на съхранението им. Преди беше в огромни танкове и се извозваше с цистерни, сега особено след тройното концентриране, има възможност да се занижат транспортните разходи,да се произведе продукт,който e достатъчно конкурентноспособен на всички пазари, на които продаваме.

 - А какви инвестиции предвиждате през втория програмен период?

Във втория програмен период това е мярка 4.2. С подадения проект искаме да инвестираме в изграждането на ново хладилно стопанство, складовото ни стопанство също има нужда от разширение. Смятаме да закупим нов белач за прасковите, което ни е водещо производство.

 - А можем ли, г-н Кънев, да твърдим, че фирмата стана по-конкурентоспособна благодарение на тези проекти?

Да, определено е така, защото инвестирането във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности. Вече продаваме в Австралия, в Перу, в Чили. Покриваме всички изисквания, които техните пазари поставят.

 - Тази конкурентоспособност единствено на европроектите ли дължите?

Да, защото реално погледнато закупихме тези машини на половин цена.

 - Какво място заемате с тази продукция на европейския пазар и извън него?

Нашата реализация е 100% износ. Реализираме предимно в Европа, презокеанските дестинации са Австралия, Канада, Перу, Чили, Израел. Продаваме доста успешно и имаме ръст на продажбите всяка година.

 - Какво продавате в Латинска Америка, например?

В Латинска Америка продаваме компоти от череши и праскови.

 - А в Австралия?

В Австралия също, но в Австралия напоследък доста нашумя един наш продукт, който е нова разработка - това са компоти от праскови с различни добавки - канела, бадем, ванилия, карамфил, амарето, портокал, лимон, като използваме изключително само натурални съставки.

 - Можем ли да кажем, че българските предприятия са на високо технологично ниво?

Нашата реализация е изцяло 100% износ и мога да твърдя, че болшинството от сектора, особено в Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, също изнасят, което означава, че щом сме технологично обезпечени и конкурентни, за да се реализираме на този пазар, значи сме достигнали добро ниво.

 - Защо Европа трябва да продължава да подпомага преработвателната индустрия?

Когато преработвателната индустрия работи добре и се развива, това означава, че и земеделието също добре се развива. Само от нашия опит ще ви кажа, че покрай нас около 500 семейни стопанства са ангажирани с производството на суровина, която идва в нашата фабрика и ние преработваме. И ви казах 90% от суровината праскови ние изкупуваме от България. Особено в близост на града, който преди беше известен като Долината на прасковите. Тези сортове, които са подходящи за консервиране, всяка година бележат ръст и то поради нашите нарастващи нужди от такава суровина. Изводът е, че подпомагането на сектора на преработването подпомага и косвено земеделските стопани.

 


Етикети: | инвестиции | Димитър Кънев | преработвателно предприятие | проекти | земеделие | ОСП | CAP
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

27/05/2020 10.10 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Подмярка 4.3 – кратко време и подводни камъни, автор: Мирелa Спасова...
27/05/2020 5.03 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Изложение на български биопродукти в Бургас: автор: Елена Танева...
26/05/2020
Изложение на български биопродукти в Бургас...
26/05/2020
Подмярка 4.3 – кратко време и подводни камъни ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...