Вторник, 07 Юли 2020

Зам.-министър Добрев: Близо 420 млн. лева са получили земеделските стопани във Враца за последните 5 години

  Пред стопаните експерти от Министерство на земеделието, храните и горите представиха актуалните моменти от кампанията по директните плащания, както и развитието на дебата по бъдещето на ОСП
Преглеждания: 2313 | Коментари: 0 | Добавено: 18/02/2020 | 17:10 |
Зам.-министър Добрев: Близо 420 млн. лева са получили земеделските стопани във Враца за последните 5 години

agro_header_news_520

Близо 420 млн. лв. е общата сума на финансовата подкрепа с европейски и национални средства на земеделските производители в област Враца за периода 2014-2019 г. Това представлява близо 2,8% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс в този период. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев пред близо 180 стопани по време на среща от кампанията по Директните плащания във Враца.

Брутната добавена стойност от селскостопанския отрасъл през 2018 г. формира 6,4% от общата БДС за икономиката на област Враца, при средно 3,9% за страната. Областта разполага с около 5% от използваната земеделска площ в страната, като 78% от тези площи, са обработваема земя. Най-широко застъпени са зърнените и маслодайни култури, като площите с тях заемат общо близо 94%, посочи още зам.-министърът. Той уточни, че най-добре представени са пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата. През 2018 г. площите с царевица за зърно, заявени за подпомагане по СЕПП са се увеличили с близо 5% спрямо 2014 г.

Ръст има и в зеленчукопроизводството, като четири пъти и половина са нараснали площите със зеленчуци в областта в рамките на анализирания петгодишен период от 2014 до 2019 г. За същия период два пъти са нараснали площите с трайни насаждения и два и половина пъти площите със зърнени култури. Стопаните в областта са се насочили и към ореха, като атрактивна култура, като за кампания 2018 г. в областта са заявени два пъти и половина повече площи за подпомагане с орехи в сравнение с 2014 г. Заместник-министър Добрев допълни, че за периода има значително увеличение и на заявените площи с грах за зърно и тютюн.

„Динамика има и в животновъдството на област Враца в последните 5 години. Расте броят на биволите, който бележи ръст от 83% през 2018 г. спрямо 2014 г., като тук, в област Враца, са съсредоточени близо 17% от всички биволи в страната”, подчерта той.

С 83% нарастват и пчелните семейства за 5-годишния период. Макар и умерено, нараства и броят на птиците и говедата в областта, съответно с около 8% и 2%.

В последните 5 години е отчетен повишен брой на всички заявени по схемите за директна подкрепа категории животни в областта. При биволите увеличението е над четири пъти, при овцете и козите- с близо 41%, а при говедата - с около 3%. Отчита се и ръст на производството на някои основни животински продукти в областта, като биволско мляко с 86%,пчелен мед с 49% и яйцас 35%.

Пред стопаните експерти от Министерство на земеделието, храните и горите представиха актуалните моменти от кампанията по директните плащания, както и развитието на дебата по бъдещето на ОСП. Той е отворен за мнения и становища както по време на срещите и дискусиите, които в момента текат в страната, така и на посочените контакти на страницата на Министерството.

Интерес предизвика представянето на новите моменти в законодателството по отношение на животновъдството, като стопаните проявиха активност при обсъждането на конкретни казуси, характерни за областта.

Земеделските производители бяха информирани и за преброяването, което стартира през септември. Предвидени са две възможности за участие - самостоятелно попълване на електронни въпросници или стандартни анкетни карти, попълвани от анкетьори, като стопаните са свободни да изберат предпочитаната от тях форма.

 


Етикети: | Враца | ПРСР | ОСП | Атанас Добрев | финансиране | земеделие
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

06/07/2020
Вдъхнете нов живот на машината си – с рециклираните продукти от REMAN PARTS на NEW HOLLAND...
05/07/2020 04.45 мин.
| ВИДЕО | Агрокоментар: Германия - на кормилото на ЕС, автор Валентина Спасова...
05/07/2020 28.20 мин.
| ВИДЕО | Агрофорум: Биостимулаторите - новата мода в земеделието...
04/07/2020 37.38 мин.
| ВИДЕО | Брюксел в превод: Гурбетчиите - докога бели роби , автор: Валентина Спасова...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...