Вторник, 26 Май 2020

МЗХГ проведе видеоконферентен разговор с бранша за обсъждане на предстоящата Стратегия „От фермата до трапезата“

  Бе представена и позицията на страната ни за разширяване на биологичното земеделие за периода 2021-2026 г
Преглеждания: 1989 | Коментари: 0 | Добавено: 11/03/2020 | 19:40 |
 МЗХГ проведе видеоконферентен разговор с бранша за обсъждане на предстоящата Стратегия „От фермата до трапезата“

agro_header_news_520

Министерство на земеделието, храните и горите проведе видеоконферентен разговор с бранша за обсъждане на предстоящата Стратегия „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“. Ръководителят на Координационната група за изготвяне на Стратегически план за Обща селскостопанска политика към МЗХГ Мария Христова заяви, че най-важният документ от Зелената сделка за сектор селско стопанство и хранително-вкусова промишленост е именно тази Стратегия. По думите й, целта е да има публичен дебат със заинтересованите страни относно темите, включени в пътната карта. „Трябва да изготвим национална позиция за евентуални бъдещи регулации, които ще бъдат предложени чрез документа. Всички предложения за по-добри решения, трябва да са съобразени с националната специфика на страната и да отразяват реалностите в процеса по устойчиво производство и преработка на храни“, посочи Мария Христова.

Тя допълни, че се очаква през пролетта на 2020 г. ЕК да представи Стратегията „От фермата до трапезата“. В нея ще бъдат включени конкретни цели и действия, необходими за осигуряване на справедлива, здравословна и екологично чиста храна.

„Стратегията ще съчетава, както регулаторни, така и нерегулаторни инициативи за постигане на целите си, които ще са задължителни за държавите-членки и съответно за всички заинтересовани страни“, категорична бе Христова.

Пред участниците в дискусията бе представена презентация с насоки за устойчиво потребление на храна, които следва да бъдат и в основата за по-подробно етикетиране на храните. От своя страната това ще спомогне за лесно възприемане, по-добра прозрачност и ще спре използването на нездравословни и неустойчиви суровини.

Експерти на Министерството запознаха участниците в конференцията и с инициативи на организации на производители (ОП) и тяхната роля за опазване на околната среда. Към момента те включват в своите оперативни програми екологични мерки, насочени към опазване на водата, почвата, смекчаване на измененията на климата, съхраняване на местообитанията и биоразнообразието, екологично управление на опаковките и отпадъците. Чрез ОП, земеделските производители могат да инвестират в съвместни дейности или съоръжения, които добавят повече стойност. Предимствата за инициативите на ОП ще бъдат по-добро планиране на производството, намаляване на производствените разходи, както и конкурентно пазарно позициониране, спрямо търговци и крайни потребители.  По този начин крайният клиент ще има по-висока степен на сигурност и възможности за дългосрочно планиране и по-ефективна организация и доставка на стоките.

По време на конференцията бе представена и позицията на страната ни за разширяване на  биологичното земеделие за периода 2021-2026 г. Тя включва стимулиране потреблението на биопродукти в местата за обществено хранене, подобряване на контрола върху етикетирането, популяризиране на късите вериги и повишаване доверието в биопродуктите, както и подкрепа на биопроизводителите за достъп до пазари и крайни потребители чрез ефективна институционално-нормативна рамка.

В националната ни позиция по Стратегията „От фермата до трапезата“ България трябва да посочи и добрите земеделски практики, които са екологосъобразни и могат да повлияят положително на околната среда. Експерти от Българската агенция по безопасност на храните информираха участниците в дискусията, че се прилага Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. За постигане на целите на Стратегията следва да бъдат прилагани и мерки, които да стимулират и мотивират използването на устойчиви практики. Те включват намаляване на икономически важните вредители до приемливи нива чрез агротехнически, физични, биологични и химични мерки за контрол, самостоятелно или в комбинация. Разходите, ползите, времето, работната сила и оборудването, както и икономическите, екологичните и социални въздействия, също трябва да бъдат взети под внимание. Също така трябва да бъдат ползвани и услугите на специализираните научни звена и консултанти в областта на правилната употреба на продуктите за растителна защита и торовете и на интегрираното управление на вредителите, както и нови техники и технологични процеси за прецизно земеделие.

По време на видеоконферентния разговор  бе изтъкната и необходимостта от редуциране на зависимостта от употребата на торове. По този начин ще се подобри управлението на хранителни вещества, с цел възстановяване и поддържане на почвеното плодородие. Представителите на браншовите организации бяха запознати и с ролята на горското стопанство за изпълнение на целите на Зелената сделка и постигане на нулеви емисии до 2050 г. Устойчивото управление на горите има потенциал да увеличи усвояването на въглеродни емисии чрез осигуряване на здрави екосистеми и намаляване на ефекта от природни бедствия.

В общественото обсъждане участие взеха и заместник-министрите на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и д-р Лозана Василева. В различните модули от дискусията се включиха между 40 и 70 представители на бранша.

Браншовите организации могат да изпращат становища и предложения  по предстоящата Стратегия до 12.03.2020 г. включително на имейл адрес cap@mzh.government.bg .

 

 


Етикети: | МЗХГ | конференция | От фермата до трапезата | стратегия | ПРСР
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

25/05/2020 09.29 мин.
| ВИДЕО | Агротема – видео: НИМХ - слаба реколта заради сушата, автор: Камелия Карадочева...
24/05/2020 04.12 мин.
| ВИДЕО | Агрокоментар - видео: И замириса на избори..., автор: Валентина Спасова...
24/05/2020 28.39 мин.
| ВИДЕО | Агрофорум - видео: Как да повишим качеството и количеството на розовото масло...
22/05/2020 21.55 мин.
| ВИДЕО | Бизнес новини: Бонус предложения за покупка на семена рапица и пшеница за новата сеитбе...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...