Сряда, 27 Май 2020

Министър Танева: Отпускаме 30 млн. лв. ресурс под формата на нисколихвено кредитиране за производителите на плодове и зеленчуци

  В момента в България кампанията по разплащане на земеделските производители върви най-бързо
Преглеждания: 1053 | Коментари: 0 | Добавено: 07/04/2020 | 17:48 |
 Министър Танева: Отпускаме 30 млн. лв. ресурс под формата на нисколихвено кредитиране за производителите на плодове и зеленчуци

agro_header_news_520

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще гласува днес отпускането на  30 млн. лв. ресурс под формата на  нисколихвено кредитиране за производителите на плодове и зеленчуци. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в град Съединение, където се срещна с производител на разсад. Тя обясни, че помощта ще бъде отпусната със залог на обвързаната подкрепа за следващата година в размер на 75 %. Министър Танева запозна производителите  и с останалите мерки, които държавата ще вземе, за да реализират продукцията си.

„За подкрепа на бенефициентите по държавната инвестиционна помощ  в сектор „Растениевъдството“  сме готови да платим авансово инвестиционната субсидия.  Обмисляме и условията за това, както и за друга мярка за подкрепа на каналите за доставка на българското производство до крайния потребител“, каза още тя.

Земеделският министър уточни, че в момента се водят разговори  с местните регионални търговци, които държавата ще подкрепи, за да предлагат родната продукция в магазинната мрежа.

„Ще стартираме с оранжерийни домати и краставици, които сега излизат на пазара. На регионален принцип сме провели вече комуникации със местните оператори на храни по региони през ОДБХ в страната. Идеята е местните търговци да получат определена държавна помощ, за да реализират продукцията на родни производители“, допълни още Десислава Танева.

Следим и пазарът на агнета преди Великден, като приключи кампанията ще можем да оценим дали има ефект от подкрепата, която дадохме. Във всички страни се наблюдават едни и същи процеси. Нашата задача, предвид обема на производството, който имаме, е как да стигнем до българския потребител“, каза още Десислава Танева.

Тя увери земеделските производители, че се предприемат всички възможни мерки за подкрепа на реализацията на пазара до българския потребител.
Министър Танева съобщи, че в най-кратък срок общинските пазари ще отворят отново, след като вчера бе издадена заповед в тази посока. Пазарите ще заработят при спазване на санитарните и хигиенни норми. Тя отбеляза, че на фона на потреблението, което се свива, категорично няма опасност от какъвто и да било недостиг на храни.

Десислава Танева коментира и осигуряването на работна ръка в сектор „Земеделие“. Тя призова земеделските производители да заявят в бюрата по труда необходимостта от работници за сезона по прибиране на реколтата.

„След като премине кампанията по реализация на земеделската продукция, ние ще оценим свиването на реализацията на пазарите и на доходите, и с ресурса, с който разполагаме финално ще подкрепим земеделците, с колкото можем. Сегашната ни политика и вземане на решения за отделни мерки е в посока  как да подкрепим реализацията на производителите“, каза още тя.

Министър Танева информира, че средствата по СЕПП тази година ще бъдат платени по-рано. Тя отбеляза, че в момента в България кампанията по разплащане на земеделските производители върви най-бързо, от която и да е минала година. „В началото на следващата седмица ще изплатим зелените плащания. Тази седмица приключваме с последните две направления по мярка 10 „Агроекология и климат“, поясни още земеделският министър.

 

 


Етикети: | Десислава Танева | земеделие | ресурс | финансиране | СЕПП
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

27/05/2020
ИЗБИРАМ 380 с инфоточка на първия Фермерски фестивал пред БИЛЛА ...
27/05/2020 10.10 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Подмярка 4.3 – кратко време и подводни камъни, автор: Мирелa Спасова...
27/05/2020 5.03 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Изложение на български биопродукти в Бургас: автор: Елена Танева...
26/05/2020
Изложение на български биопродукти в Бургас...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...