Неделя, 29 Ноември 2020

Коев: Тази година реколтата ще бъде най-лошата за последните 10-15 години

  Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ
Преглеждания: 18720 | Коментари: 0 | Добавено: 28/07/2014 | 17:20 |
 Коев: Тази година реколтата ще бъде най-лошата за последните 10-15 години
Красимир Коев

- Г-н Коев, какви са очакванията на лозаро-винарския бранш за тазгодишната реколта?

- За съжаление тази година реколта 2014 ще бъде една от най-лошите за последните 10-15 години. На 21 юли имаше среща на ИАЛВ с бранша. По време на срещата един от председателите на регионалните структури заяви, че според него това е най-лошата реколта от 30 години насам. Имаше големи поражения по лозята от градушките. Тези почти ежедневни валежи причиняват изключително много неприятности на гроздопроизводителите. Това постоянно пръскане, постоянно торене създава допълнителни разходи на стопаните. Тези, които са пръскали лозята са изразходвали много средства, те са успяли да запазят реколтата си, но тя ще бъде с много висока себестойност.

- Може ли да ни дадете точна информация за засегнатите площи?

- Навсякъде процентите лозя, които са пострадали от градушките са между 10% и 30%. С мана са около 40% от лозовите ни насъждения.

- Наблюдава ли се развитие на повече болести и вредители през тази година?

- След всеки валеж стопаните не предприемат ли мелиоративни мероприятия се получава взрив на болестите. От дъждовете, от нестопанисването на лозята болестите се увеличават, което означава,че лозето не дава продукция.

- Каква беше миналата 2013-та година по отношение на реколтата?

- 2013-та година имаше пик на реколтата като количество и като качество. Виждате- година с година не си приличате. Тогава имахме изключително висококачествено грозде и както се казва лозята родиха два пъти. Съответно цените като имаше по-голямо предлагане бяха на по-ниските нива. Спрямо 2012-та година количеството грозде, което стопаните прибраха беше трикратно по-високо. Независимо, че реализираха продукцията на по-ниски цени, печалбите им бяха добри. Тази година в най-добрия случай ще покрият своите разходи за отглеждането на лозята през годината.

- България изнася грозде за чужбина. В какви количества?

- Сумата на гроздето, което се изнася е в рамките между 10 и 13 млн. кг. всяка година. Основните ни контрагенти са Италия, за Чехия изнасяхме две поредни години, Гърция. Изнасяме и т.нар. „гроздова мъс“ (смачканото грозде). Като литраж представлява между 5 и 9 млн.литра за 2012-та, 2013-та година. Надявам се, че тази година ще се запази тази тенденция.

- Кой сорт грозде е най-предпочитан?

- Мускат. Предимно това се изкупува. В последствие всички тези италиански фирми произвеждат и вина и спиртни напитки. Всичко, което отива на външните пазари е белият сорт Мускат.

- България изнася грозде, а внася ли отнякъде?

- Внасяме единствено десертно грозде. Винено грозде от никъде не сме внесли.

- Има ли мода при гроздето и преструктурирането на лозята съобразява ли се с нея?

- Естествено, че се съобразява. В крайна сметка производителят тръгва да произвежда нещо, което в последствие трябва да се реализира. Ако го произвеждаш по свой собствен вкус- това означава, че това, което си произвел трябва да си го консумираш сам. Производителите правят лозови насаждения, създават големи лозови масиви, оттам големи количества грозде, които трябва да се преработят, голямо количество вино, което пък трябва да се реализира. Съотвертно самият гроздо- или винопроизводител трябва да направи преценка какво се търси, какви са модните тенденции, къде се изнася това вино, какво търсят там, какво пият. И точно в обратен ред тръгва да създава в начална фаза едно лозово насъждение на базата на това, което той е преценил, че може да реализира като количество и като качество. Едва тогава производителят пристъпва към засаждането на своите лозя като сортов състав. Тенденцията през последните години в България е изключително бели сортове да се засаждат, защото в световен план има недостиг на бяло грозде и на бяло вино. Така че традиционните Каберне и Мерло отстъпиха място на Шардоне, Мускат, Совиньон блан и т.н. Съотношението е 70% в превес на белите сортове спрямо червените на тези лозови насъждения, които през последните 3-4 години и в момента се засаждат.


Етикети: | вино | грозде | реколта | производители | климат
Категория: Винарство

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Винарство:

25/10/2020 28.37 мин.
| ВИДЕО | Агрофорум: Мерки за подпомагане на лозарството и винопроизводството...
04/10/2020 09.20 мин.
| ВИДЕО | Агротема - видео: Оцеляване на лозаро-винарския сектор по време на криза...
22/09/2020 05.20 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - видео: Малки и големи винопроизводители се срещнаха на Балкански фестивал...
21/09/2020
Малки и големи винопроизводители се срещнаха на Балкански фестивал...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Вестник Земеделска техника
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...