Как се развиха цените на млечните продукти в Европейския съюз през последните седмици?
Поскъпването, започнало през миналия август, намери своя край през април
В днешното празнично издание на Борсовата информация ще обърнем внимание на развитието на цените на млечните продукти в Европейския съюз през последните седмици. В края на април тази година поскъпването, започнало още през август 2021-а, намери своя край, макар че нивото остава по-високо от миналата година по това време, и то във всички категории. Причината за покачването на цените през последните месеци бяха както стагнацията при млекопроизводството и голямото търсене на международните пазари, така и войната в Украйна, започнала в края на февруари.
По данни на Европейската комисия в началото на годината 100 килограма краве масло са се продавали средно за 559 евро. До средата на април тази цена се вдигна до 691 евро, а в началото на май се наблюдава лек спад до 689 евро. Въпреки това в момента имаме цена, която е със 73 процента по-висока, отколкото миналата година по това време.
100 килограма от нискомасленото мляко на прах през януари струваха 327 евро. До края на април станахме свидетели на стремглаво поскъпване и сега същото количество се продава за средно 418 евро, т.е. 67 на сто над миналогодишното ниво.
Преди пет месеца 100 килограма от пълномасленото сухо мляко се търгуваха за 404 евро. След това курсът постепенно се покачи, за да стигне в средата на юли 519 евро. Едва в края на миналия месец цената падна до 510 евро, но остава с 61 процента по-висока от миналогодишната. През 2021 година котировките за сиренето чедър не показваха особено поскъпване, а и през първите 4 месеца на тази година кривата е значително по-полегата, отколкото при другите продукти – от 339 до 383 евро за 100 килограма. В края на април имаме спад до 371 евро, а преди година цената беше с една пета по-ниска.
За положителното развитие допринася и ограниченото предлагане на сурово мляко в Европейския съюз и в световен мащаб. По официални данни доставките до мандрите през януари и февруари 2022-а не показват почти никаква промяна спрямо същия период на миналата година. В същото време Нова Зеландия отчита спад с 4 процента, а Австралия съобщава за минус 3 на сто. В Съединените щати през първите два месеца на годината са преработени процент и половина по-малко сурово мляко. Основните причини са неблагоприятните метеорологични условия в Океания, както и драстично покачилите се производствени разходи.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ