ЕФСА с нова кампания за безопасност на храните
Каква е разликата между датата “употреба до” и “най-добре до” на етикетите на храните, които консумираме? Трябва ли да се притесняваме за хранителните добавки? Това са някои от въпросите, зададени от европейските потребители, на които кампанията за безопасност на храните, организирана от ЕФСА, дава отговор.
Инициативата има за цел да направи научната терминология зад безопасността на храните по-разбираема за обикновения потребител. Въз основа на успешната първа фаза стартира втора година от кампанията, за да обхване редица нови теми.
Целта е да се помогне на потребителите да вземат информирани решения относно ежедневния избор на храна. Кампанията предлага практична и достъпна информация, която да се използва при пазаруването и консумацията на храна – от помощ при четене на етикети и разбиране на добавките до предоставяне на съвети за приготвяне и съхранение на храни.
По думите на изпълнителния директор на ЕФСА Бернхард Урл потребителите могат да бъдат напълно уверени, че храната, която поставят на трапезите си, е безопасна. Те могат да се доверят на системата за безопасност и на научните познания в основата й, които помагат да се гарантира, че храните ни са безопасни вече 20 години.
Основно насочена към европейски граждани от 25 до 45 години, кампанията ще обясни и ролята на Европейската агенция в приноса към законодателството, което защитава потребителите и цялата хранителна верига.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ