Централна емисия навини на АГРО ТВ – 08.07.2022 г.
Премахването на ДДС за хляба и брашното ще изсветли сектора, коментират от брашна
Премахването на ДДС за всички видове хляб и брашно ще изсветли сектора. Това заяви за Агро ТВ Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас. По данни на браншовата организация, сивият сектор е около 40 %. Финансовият ефект от премахването на налога ще бъде в пъти по-голям от загубата за бюджета след въвеждането му, категорична е Кукушева. Чуйте повече:
Тазгодишната европейска реколта от пшеница пo вcяĸa вepoятнocт щe e пo-ниcĸa oт пpeдвapитeлнитe oчaĸвaния, тъй ĸaтo cyшaтa и eĸcтpeмнитe гopeщини нaмaлиxa дoбивитe в няĸoи зeмeдeлcĸи peгиoни. Прогнозите сочат спад в рамките на 4 %.
Държавен фонд „Земеделие“ разплаща средства в четири направления – отстъпка от акциза за газьола, за производителите на тютюн, на ветеринарите – за имунопрофилактика на животните и по схемата за участие в изложения.
До 100 млн. лева са средствата по схемата за отстъпка от акциза за газьола за 2022 година – те отиват при стопани от секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. Ставката за литър гориво ще бъде определена на по-късен етап. 360 хил. лева са парите по де минимис за онези производители на тютюн, които не са получили тази подкрепа за 2022 година – поради невписване в регистъра. Над 9,2 млн. лева са разплатени към ветеринарните лекари – за имунопрофилактика на животните през първите 5 месеца на годината. С 1 милион е увеличен ресурсът по схемата за участие в изложения. Общият бюджет по нея вече е два милиона лева. До момента на различни браншови организации са разплатени близо 880 хил. лева.
Предстоят законодателни промени на ниво Европейска комисия в системата на етикетиране на храните. Това стана ясно по време на форум в София, организиран от посолството на Италия у нас. На събитието присъства и заместник-министърът на земеделието Момчил Неков. Ето и подробностите.
Контролът и качеството на храните по цялата верига от фермата до трапезата имат ключово значение. Такава е оценката на български учени и представители на преработвателния сектор. В тази посока, на европейско ниво, промените се планират още от 2000-ната година. Чуйте повече:
В столовете към общинските служби на Париж в бъдеще два пъти в седмицата ще се сервират само вегетариански ястия, а през останалите дни задължително ще има храни без месо. Това е част от новия хранителен план, одобрен от общинския съвет на френската столица.
Брюксел очаква от България да отговори на бележките по Националния стратегически план. В тази връзка ви питаме – ефективен ли е диалогът между министерството и браншовите организации?
Ако смятате, че всичко за пореден път се прави на тъмно и земеделците ще бъдат поставени пред свършен факт, можете да посочите първия отговор. Ако обаче мислите, че диалогът между аграрното министерство и браншовите организации е добър и бележките по Стратегическия план се съгласуват със земеделците, маркирайте втората възможност.
Промени в работния режим на администрацията в цялата страна. Въвежда се удължено работно време от 8 до 18,30 часа, при непрекъснат работен режим – в централни, териториални и местни администрации. Сред тях са Министерството на правосъдието, Българската агенция за безопасност на храните, Столична и още 4 общини, 17 областни дирекции „Земеделие“.
Аргументите за промяната – работното време на администрацията съвпада с това на гражданите. Удължаването на работния ден и гарантирането на непрекъснат работен режим, ще даде възможност на гражданите да използват своята обедна почивка, за да си свършат работата, или да дойдат преди или след края на работния ден. Обедната почивка на служителите е регламентирана, като е въведен гъвкав режим. Над 500 администрации в страната вече работят по този начин. Практиката се въвежда по инициатива на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.
Нова магистърска програма обявява Стопанският факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса. Ето и подробностите:
Въпросът как да се опазят стадата от нападения от вълци винаги е актуален. В Австрия се провежда експеримент, при който овцете получават специален нашийник, който при допир с вълк или друг хищник, пуска лек електрически импулс и така предпазва животното от нараняване.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ