Растителна защита: Проблеми при оранжерийното производство
Алтернарията и картофената мана – превенция и симптоматика
При отглеждане на зеленчуци трябва да се познават както симптомите, така и мерките за борба и превенция на заболяванията. При гъбните болести особено опасна и която води до значителни загуби на продукция е картофената мана и алтернарията. Причинителят им е особено характерен за оранжерийните зеленчуци, податливи на него както и при късното полско производство.
Картофената мана се развива обикновено по вегетативните органи или листа, стъбла и плодовете на доматите.
Първоначалните признаци се развиват по най-долните листа, лежащи до почвената повърхност като воднисти петна започващи от периферията или между жилките. При условия на висока влажност от долната им страна се образува светъл спорообразуващ налеп. Петната бързо прегарят и изсъхват. Скоро петната се разпространяват и по листата от горните етажи както и по цветните и плодните дръжки. Често петната обхващат тъканите пръстеновидно и това води до изсъхване на горната част на растението.
Симптомите на алтернарията се появяват и върху плодовете, най-често в началото и в края на вегетацията. По тях се образуват тъмни, леко вдлъбнати и кръгли петна. При висока влажност върху плодовете се развива тъмно, почти черно конидиално спороношение във вид на кадифен налеп.