УСТОЙЧИВОСТ: ЕС с нови правила за рециклирането на опаковки
Целта е да се повиши безопасността и да се насърчи кръговата икономика
Идеята е опаковките, използвани в Европейския съюз, да са по-устойчиви, а правилата изискват всички опаковки да могат да се рециклират. В тях трябва да има възможно най-малко вредни вещества, а ненужните опаковки трябва да бъдат намалени. Необходимо е също така да се увеличи приемането на рециклирано съдържание и да се подобри събирането и рециклирането.
Споразумението определя цели за намаляване на опаковките, като до 2040 година те трябва да са с 15 процента по-малко, и изисква държавите от ЕС да обърнат по-специално внимание на отпадъците от пластмаси. Съгласно сделката определени еднократни опаковки ще бъдат забранени от 1 януари 2030 година. Сред тях са тези за непреработени пресни плодове и зеленчуци, за храни и напитки, консумирани в кафенета и ресторанти, индивидуалните порции подправки, сосове, сметана, захар и други, миниатюрните опаковки за тоалетни продукти и термосвиваемите фолиа за куфари на летищата.
Евродепутатите също така осигуриха забрана на най-тънките пластмасови торбички, освен ако не се изискват от хигиенни съображения или се предоставят като първична опаковка за насипни продукти, за да се предотврати разхищаването на храна.
Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи в сектора на хранителните услуги ще бъдат задължени да предложат на потребителите възможността да донесат свои собствени съдове. От тях също ще се изисква до 2030-та да предлагат 10 процента от продуктите в опаковъчен формат за многократна употреба.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ