ПРОГНОЗА: До 2033 г. световната консумация на месо ще нарасне с 10-15%
Очакванията са интересът към птичето месо да се увеличава за сметка на другите меса
Увеличението ще се дължи най-вече на нарастващото потребление в страните със среден доход. Поради икономическия растеж, урбанизацията и растежа на индустрията за бързо хранене в тези държави, през следващото десетилетие се очакват по-значителни промени в избора на месо за потребителите, се казва в доклада.
Експертите от ФАО смятат, че предпочитанията към вида месо ще бъдат мотивирани от опасенията за човешкото здраве, въздействието върху околната среда и хуманното отношение към животните. В страните с високи доходи те ще подтикват към птиците, тъй като отглеждането им има най-малък въглероден отпечатък.
В някои случаи тези промени в предпочитанията могат да доведат до свиване на консумацията на месо на глава от населението. Такъв е случаят в ЕС, за който се предвижда текуща замяна на говеждо и свинско месо с птиче .
Най-значителен ръст на вносно месо ще има в Африка, която ще представлява 78 процента от допълнителния импорт на всички видове. Азия, с изключение на Китай, е друг бързо развиващ се регион за внос на месо. Глобалното производство ще се движи главно от растежа на птичето месо и значително увеличение на производството на свинско , като се приеме, че продължава възстановяването от големите огнища на африканска чума по свинете в Азия, включително Китай.