История на храните: Шоколадов заек
Производството на кухите фигурки е скъпо и сложно
Производството на кухите фигурки е скъпо и сложно, изискват се специални машини и внимателно боравени с готовите зайчета. Ако някое се счупи при ваденето от калъпите или при опаковането, трябва да се претопи. Експертите твърдят обаче, че от зайците никога не се правят дядомразовци, това било зловреден слух, разпространяван от хора, които не обичат шоколад.
Едно обаче е вярно. Шоколадовият заек е по-популярен от шоколадовия Дядо Коледа. 57 процента от т.нар. сезонни кухи фигурки, както неутрално ги наричат в сладкарската индустрия, са зайци, а една четвърт от оборота, генериран в седмиците преди Великден, идва именно от дългоухите животинчета. За миналата година сумата е впечатляваща – повече от 500 милиона евро.
Статистиката показва и още нещо. През 2023-та всеки жител на Германия, родината на шоколадовия заек, е похарчил по 5 евро за Великденски сладости.