ПОДПРАВКИ: ЕС увеличава вноса с 44% до близо 340 хил. тона
Най-големият доставчик е Китай, който държи дял от 39 процента от целия обем
Със 114 хиляди тона на първо място е джинджифилът, следван от червения пипер със 110 хиляди и 600 тона и черния пипер с малко над 50 хиляди тона. Основният източник на джинджифил и червен пипер е Китай, от където идват 43, респ. 73 процента, докато 63 на сто от черния пипер се внасят от Виетнам.
Куркумата, от която държавите в ЕС през миналата година са импортирали 16 хиляди тона, заема четвърто място, като повече от три четвърти е с произход Индия. С повече от 13 хиляди тона канелата се нарежда на пето място сред най-внасяните подправки, като по-голямата част идва от Виетнам.
В сравнение с 2013 година импортът на подправки от страни извън Европейския съюз се е увеличило с 44 процента. Вносът на куркума и джинджифил е скочил повече от два пъти – съответно със 140 и 112 процента, отбелязвайки най-голям ръст сред най-търгуваните подправки. За разлика от това вносът на черен и червен пипер е намалял с 19 процента за последното десетилетие.