САЙДЕР: ЕС дефиницията се превръща в „ябълка на раздора”
Въпреки популярността му обаче в Съюзът няма официална дефиниция
Натурален, пенлив, прозрачен, с плуващи в него парченца ябълка и с алкохолно съдържание от едноцифрено число до почти 13 процента – всяка страна-производител и потребител има свои собствени критерии. Сега обаче Европейската комисия иска да въведе общи пазарни стандарти, подобно на “директивите за закуската”, които хармонизираха правилата за конфитюрите, соковете, меда и млякото.
Очаква се обаче намирането на общо определение за сайдер да бъде трудно. Представеното през декември проектопредложение на Комисията предвижда в напитката да има поне 50 процента сок от ябълки или круши, за да може тя да се нарича сайдер или крушово вино. За много любители на сайдера това е добра новина, но ще сложи край на сектора на индустриалното производство, което обикновено използва само 15 на сто сок.
Скандинавските страни изразиха своята загриженост в писмо до Волфганг Бурчер, генерален директор на Комисията по въпросите на селското стопанство. В него Стокхолм, Копенхаген и Хелзинки изтъкват, че настоящото предложение може да попречи на растежа на скандинавските производители. В тези държави се произвежда сайдер с различни вкусове и разновидности, а местните производители се стремят да разширят световния си износ. Швеция например изнася 75 процента от годишното си производство, възлизащо на 100 милиона литра, което представлява една трета от целия износ на сайдер в ЕС.












