ГОВЕДОВЪДСТВО: Как пасищното отглеждане влияе на качеството на месото?
До изненадващи резултати за животновъдството и производството на месо стигат швейцарски учени, сравнили две пасищни системи
Качеството на месото се влияе от няколко фактора, сред които са генетиката, здравното състояние на животното, начинът на отглеждане и хранене, отношението на грижещите се за добитъка хора, както и условията по време на транспорта и в кланицата. Според швейцарските учени стресът непосредствено преди коленето играе много важна роля, тъй като води до физиологични промени. Затова тяхното проучване изследва какво е влиянието на интензитета при извеждането на паша върху поведението, реакцията към стрес и отличителните белези на месото.
За проучването са използвани 64 млади говеда, 32 от които са били с отрязани рога. Животните са кръстоска между породата лимузин и различни млекодайни породи и през лятото през цялото време са били на открито. Заклани са в края на пасищния сезон, а преди това са били разпределени в две групи.
Едната група е пашувала на малки парцели с размер от четвърт хектар, сменяни на 2-3 дни, а другата – на три пъти по-големи площи, сменяни всяка седмица.
Животните, които често са сменяли парцела, са се движели по-малко, но заради честото преместване са били по-често в контакт с хора. Преди да бъдат упоени в кланицата те са показали по-ниско ниво на стрес. Месото им е загубило по-малко вода и по-бързо е разградило протеина тропонин, което е знак за по-добро качество. При допир месото е било и по-крехко