Агрокоментар: Ядем боклуци – дали е така?
Дебатът набра скорост около общественото обсъждане на проектозакона за хранителната верига
Май нищо не се е променило! Продължаваме ли да ядем боклуци, както заяви едно време Мирослав Найденов, когато беше земеделски министър. Сега, когато все още тече обсъждането на Закона за хранителната верига, българинът е отново бомбардиран с информация, че ядем боклуци. На бърза ръка медиите, нали са фенове на „лошите“ новини, разпространяват страховити факти, споменати например, от Бойко Синапов, председателя на Обединени български животновъди. Колбасите се правели с внос на дълбоко замразено месо, един вид, извинете, мърша. С месо, което се използвало в производството на храна за домашни любимци. Ние си имаме нашенско определение- „кучешка радост“. Използвали се пратове – някакви смески от месни влакна и някакви гнусни добавки. После се добавят разни Е-та, овкусители, оцветители, консерванти и т.н. Те, Е-тата, чудна работа, одобряват се от Европейската агенция за безопасност на храните и после тихом-мълком някои се забраняват, или допустимата им концентрация се намалява. Всъщност колбасарите си имат оправдание – няма родно животновъдство, няма кланици, където трупното месо да се сортира – от бут, плешка и т. н. И ..следва изгоден внос! Това означава ли непременно внос на залежало, некачествено месо? Процесът се контролира, но контролиращите си мълчат. Истина ли е, че в кренвиршите месо няма? И ако е така, има ли законно установена технология, нарушава ли се тя и ако -да, кой каква отговорност носи? Малцина от родните месопреработватели дават контра-информация: че предприятията имат какви ли не европейски сертификати за качество и безопасност на храните. Дават ни се съвети на нас, потребителите, как да разпознаем качествените колбаси – по цвета, например. Оттам насетне-залягаме и четем в Гугъл – всички обявени добавки вредни ли са, защо? Същото е с млечните продукти. Един милион препоръки как да разпознаем „истинските“- без „палма“, както казваме, без вода, без сухо мляко, дали не съдържа някаква-си чудновата заготовка за кашкавал и какво ли не. С една дума – да придобием знанията на професорите от хранително-вкусовия университет в Пловдив, които не искат да ни помогнат. Ако това е успокояващо, вносните съвременни продукти на трапезата ни, пораждат същите подозрения. И така – учените-психолози, предупредиха за новата болест орторексия. Т.е. манията по здравословно хранене. Та маниаците са като секта – налитат на постно- плодове и зеленчуци. Обаче разни персони им развалят комфорта – излизат периодично с информация за разни остатъчни пестициди, и какви ли не отрови в плодовете и зеленчуците. Тогава – хайде да търсим и купуваме „био“ ! Скептиците – всезнайковци са царе на ледения душ – това не са никакви био, лъжат ни! Няма никакъв контрол! Напъхани сме в задънената улица на отчаянието. Храната вече е отрова, а не лекарство! Изход, разбира се, има! Но е труден, много труден! ЕФСА, европейската агенция за безопасност на храните да пропуска през иглени уши разрешените добавки в храните, да не си мени често мнението. Защо да не се забрани използването на палмово масло в храните? С доказано вредно влияние върху здравето ни? А производството му има пагубно влияние върху екологията-изсичане на гори, а после-климатични промени. Информационни кампании за здравословните био храни. Ами ГМО? Вредни ли са те, наистина? В крайна сметка, какво, да се примирим, че духът на търговския интерес е излязъл от бутилката?