РЕКОЛТА: Плюс 6% зеленчуци и минус 2% плодове в ЕС през 2024 г.
Миналогодишната реколта от зеленчуци в Европейския съюз възлиза на 62,2 милиона тона, показват данните на Евростат
Най-големите производители на зеленчуци са Испания с 14,8, Италия с 13,9 и Франция с 5,8 милиона тона. Трите страни заедно осигуряват 55 процента от общата реколта през миналата година. За периода в България са прибрани малко над 527 хиляди тона.
През 2024 година Реколтата от домати е била с 5 на сто по-голяма и е достигнала 16,8 милиона тона, морковите са с 6 процента повече до 4,7 милиона тона, а количеството лук е скочило с 11 на сто до 7 милиона тона. Най-много домати са отгледани в Италия, която държи повече от една трета общата реколта в ЕС, следвана от Испания с 27 и Португалия с 10 процента. При морковите начело са Германия, Франция и Полша, а Нидерландия е била водещият производител на лук.
През миналата година основните производители на плодове, са били Италия с 5,4 милиона тона, Испания с 4,3 и Полша с 4,1 милиона тона, на които се падат общо 57 на сто от производството на ЕС. У нас през 2024-та са събрани близо 205 хиляди тона.
Добитото количество ябълки в Съюза е 11,6 милиона тона, по-голямата част от които идват от Полша, Италия и Франция. През 2024 година реколтата от ябълки е биля с 4 процента по-слаба, отколкото през 2023-та. Производството на круши е в размер на 1,9 милиона тона и бележи ръст от 2 процента. Най-много круши се отглеждат в Италия, Нидерландия и Белгия. При прасковите начело е Испания, следвана от Италия и Гърция, като трите страни държат 91 процента от реколтата в ЕС.