АГРОФОРУМ: На ръба на оцеляването ли е консервната индустрия?
И още: Козевъдство в Балкана – приемственост и инвестиции
„Изкупуваме продукция на ръба на качеството“, споделя в ефира на АГРО ТВ, председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, инж. Кировски. По думите му консервната индустрия изпитва негативни последствия от липсата на суровина и някои пазарни обсотятелства.
Европа подкрепя испанския агробизнес, а той все повече разчита на роботизацията. Какъв пример можем да вземем и как влизането в еврозоната ще се отрази на търговските отношения между двете страни?
Животновъдството е тежък поминък, в който са отдадени баща и син Витанови от с. Бързия, Берковица. Техните кози са типичен за Балкана вид, от които на всеки два дни се правят млечни продукти в собствена мандра. „Много е трудно без техника и работна ръка“, казва Петър Витанов, възлагайки надежди за техническо оборудване по проект.
Зелената сделка предвижда намаляване на отпадъците в хранителната индустрия. Рециклирането обаче е скъпо удоволствие. Какви са предизвикателствата и добавената стойност за агробизнеса?