ИНОВАЦИЯ: Китай обогатява чесъна си със селен
Пръскането по листата се оказало най-ефективният метод за усвояване
Мярката се предприема, защото близо три четвърти от населението на страната живеят в райони с дефицит на този микроелемент, а чесънът се оказва идеалният носител, тъй като той натрупва 20-30 пъти повече селен от обикновените зеленчуци.
За целта учени проведоха двугодишни полеви експерименти с различни видове селенови торове – наноселенови, органични, микробни и хелатирани. Най-добри резултати показал наноселеновият тор, при който чесънът не само задържал повече селен в луковиците, но и увеличил съдържанието на алицин – активното вещество, което се смята за природен антибиотик.
Пръскането по листата се оказало най-ефективният метод за усвояване. То позволява на растенията да натрупват повече селен дори при неблагоприятни условия като суша и високи температури. В опитите хранителната стойност се е увеличила значително, а добивът – с около 20 процента.
Ключовият извод на изследването е, че при правилна доза – около 50 милиграма на литър наноселенов тор – се постига оптимален баланс между растеж, добив и качество. Така Китай планира да съчетае огромното си производство с нова добавена стойност – чесън, който не само подправя храната, но и обогатява организма със селен – микроелемент, от който милиони хора в страната имат недостиг.