
Меланоидините в бирата
Меланоидините – какво са те? Оказва се, че бирата, която се произвежда у нас е богата на тези съединения. Това показва изследване на учени от Центъра по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии. В него са анализирани 12 известни търговски марки пиво – 7 светли и 5 тъмни. Получават се от взаимодействието между белтъци и въглехидрати при висока температура. Най-богати на тях кафето, тъмното пиво и хляба. В бирата те идват от малца, като се получават в процеса на печене. Меланоидините са познати на науката от началото на миналия век, но изучаването им не е толкова подробно, обясни д-р Сергей Иванов. Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в резултат на разграждането на храните.
Гледайте още в Агротемата на 26 януари от 18:40 по АгроТВ.
Автор: Светлозара Димитрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ