Новина плюс: Инспектират агнешкото месо, козунака и яйцата преди Великден, автор Мирела Спасова
Традиционно Агенцията по безопасност на храните започна проверки в навечерието на празника. Инспекторите проверяват щателно продуктите, които обикновено слагаме на масата за Великден – агнешко месо, козунаци и яйца. Ще бъдат проверявани и боите, с които се боядисват яйцата. Бистра Иванова, началник-сектор в ОДБХ-София град и Галя Викьова, началник отдел „Контрол на храните“ – ОДБХ-София град инспектираха столичен магазин. За съдържанието на Е-тата в козунака експертът уточни, че има европейски регламент, който регламентира добавките в храните. От проверките до момента става ясно, че в козунаците у нас няма неразрешени добавки. При агнешкото месо се следи дали се съхранява при температурата, която производителят е указал. Също той указва срока на годност. Когато агнешко месо се продава на трупчета клиентът може да се информира за срока на годност от продавача. Размразеното месо трудно се различава от охладеното, а само по печата можем да различим родното агнешко от вносното. По-голямата част от агнешкото на пазара е българско производство. При яйцата температурата на съхранение трябва да бъде до 18 градуса.