Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри
-Доц. Начева, известни сте със създаването на първото българско космическо меню. Разкажете повече за този проект.
Първоначално за първия български космонавт Георги Иванов е изготвен сувенирен пакет, който включвал само лиофилизирани плодове, лютеница и ядки. Впоследствие, за втория български полет менюто е обогатено с над 27 хранителни порциона – супи, десерти на млечна и месна, и зеленчукова основа. Българското космическо меню е изключително пикантно, съобразено с нашата национална кухня, като боб по манастирски, таратор, сарми в лозов лист, храни с много фибри. България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Специалната технология се нарича лиофилизация, при която продуктите запазват своите вкусови качества, т.е. не се извличат от тях витамините и минералите и са 100% натурални. Днес копия от оригиналните менюта на космонавтите ни не се съхраняват, но пък кутията, в която са били сложени и е летяла в Космоса, се пази и до днес.
-Каква технология се използва при приготвянето на храните?
Днес технологията на лиофилизираните храни е съобразена с космическото радиоизлъчване, радиация, безтегловност, на вредните въздействия на шума, вибрациите в космическото пространство.
Новите ни храни са обогатени с множество биологично активни елементи и витаминни комплекси, за допълнително енергизиране работата на космонавтите, както и адаптогени, които да подобряват цялостното здравословно състояние.
-Каква е тайната рецепта?
Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване до минус 40 градуса и впоследствие изсушаване в условията на вакуум в така наречените лиофилизатори. Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните – от 2 до 5 години, и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава целостта на вакуумната опаковка. Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. Интересът към процеса лиофилизация е огромен, но към производството на космически храни в момента няма търсене. Интересът е предимно от алпинисти, туристи, мореплаватели. Тези храни намират място и в армията.
Автор: Диана Александрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ