Месо от епруветка вместо от кланицата
Бъдещето на месодобива може и да не е толкова черно, колкото го рисуват песимистите. Това пише електронното издание на National Geographic. Вместо в огромни ферми с наблъскани нагъсто животни и кланици, където бозайници и птици се умъртвяват по брутален начин, месото може да се отглежда в… епруветка. Това поне твърдят холандски учени.
Вече няма да има кръв и измъчвани прасета. Вместо това месото се отглежда в огромни биореактори, които и сега се ползват във фармацевтичната индустрия. В такива апарати се поставят епруветки и петриеви панички със стволови клетки, които се извличат от животното чрез биопсия. Така месоядците запазват съвестта си спокойна, а онези вегетарианци, които не консумират месо заради животните, могат да го включат в менюто си отново.
Идеята на учените е породена от острата критика, на която е подложено съвременното животновъдство. Затова те са потърсили алтернатива, при която свине, птици и говеда не са превърнати в машини за производство на месо.
По света вече има няколко различни технологии за отглеждане на месо в лабораторни условия. Те обаче все още не са достигнали фазата, при която да се използват индустриално. Засега и резултатите не са особено впечатляващи. Все още не е възможно да се правят готови пържоли, а само кайма, а кюфтетата все някога омръзват. В момента половин килограм такава кайма струва 240 долара.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ