
Биовиното – преди хиляди години и днес
Виното има богата история. Още преди повече от 3 хиляди години преди Христа, фараоните в Египет започват да приготвят подобна на виното напитка, направена от червено грозде. Поради приликата й с човешката кръв, фараоните я използвали в своите церемонии. През онова далечно време египтяните влизат в контакт с евреи и с финикийци. Впоследствие финикийците култивират виното и започват да го разпространяват по целия свят.
Най-старата винарска изба пък е основана в древна Армения през 4100 година Преди Христа. Обичаят хората да се чукат с чаши произлиза от древен Рим. Методът се е използвал, за да се успокоят гостите, че виното на масата не е отровно. В България има 5 изцяло биологични винарни, има няколко от смесен тип, които произвеждат и ковенционално и био вино.
Гледайте още в Новината+ на 15 февруари от 18:35 часа по АгроТВ.
Автор: Елена Дочева
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ