Винопроизводство – женска работа
Българите предпочитат българско вино. У нас годишно се консумират 118 млн. л – като едва 5 млн. л са внос. Това стана ясно по време на Международната изложба АГРА в Пловдив. Тази година силно беше присъствието на български вина, ориентирани към местни сортове. В изложението се представиха 127 български и чуждестранни изби – повечето от които дебютанти. Тази година участваха и много малки бутикови изби със самочувствие за производство на качествени натурални продукти. Елизабет Портева е технолог и собственик на изба. Заедно с баща си работят в семейната изба, разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица. Правят вина от българските сортове Рубин и Мавруд, типични за Пловдивския регион, още – Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран. Правят и бяло вино от Врачански мискет. Купуват грозде от местни стопани и правят около 15 тона вина годишно. Десислава Гунчева, производител на малини и колегите й започват да правят вино от малини през миналата година. Малиновите градини, 40 дка са техни, а винарна в района произвежда виното. Насажденията са биологични, в южното подножие на Стара планина на 450 м. надморска височина в средата на Розовата долина в близост до Сопот.
Още в Агротемата на 26 февруари от 18:40 часа по АгроТВ.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ