Събота, 06 Юни 2020

Андрей Мачуганов: Трябва да се кооперираме и да работим заедно!

  Младият фермер беше сред участниците на информационната среща, организирана от АГРО ТВ и ВУАРР-Пловдив
Преглеждания: 2169 | Коментари: 0 | Добавено: 20/09/2019 | 8:43 |
Андрей Мачуганов: Трябва да се кооперираме и да работим заедно!

agro_header_news_520

На 18 септември 2019 г. във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив се проведе информационна среща на тема: „Как ОСП подкрепя младите фермери и успешно внедряване на дигитални технологии в земеделското производство“.

Тя е част от Информационната кампания по проект „ОСП – от полза за всички нас“ се изпълнява от АГРО ТВ, в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас, с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Основната цел на проекта е да се изтъкнат ползите от подкрепата на Общата селскостопанска политика не само за пряко свързаните със земеделието, но и за широката общественост (най-вече млади хора).

Сред участниците във форума беше Андрей Мачуганов, който активно участва в семейния земеделски бизнес. Фамилната компания в град Летница стопанисва около 40 000 дка земя в землищата на Летница, с. Крушуна и няколко други околни села. Основната дейност е производство на зърнени, маслодайни и бобови култури.

„ Аз съм вече от няколко години в семейния бизнес. Във фирмата е заето цялото ни семейство. На майка ми е отредена административната работа, баща ми, който е създал този бизнис, се занимава цялостно с него, братовчед ми е главен агроном на производството, а аз се занимавам с почти всички сегменти в производството, търговията и преработката на продукцията ни. Имаме реализиран проект по Мярка 4.1 от текущата ОСП, и чрез европейска помощ успяхме да закупим сушилня и техника за преработка на люцерна. Имаме единственото по рода си предприятие в България за преработка на люцерна. Произвеждаме дехидратирана и пелетирана люцерна, която изнасяме на 99%. Работим основно за близкия Изток и Китай.

За съжаление, реалността е такава, че животновъдството в България не е в най-цветущото си състояние и то от доста години насам, което ме навява на мисълта, че едно от важните неща за новата ОСП, акцентите, а мога да го нарека и пропуските, са, че трябва все пак да се приоритизират нещата в България. Ние сме държава, в която отрасъл селско стопанство е с дълга история и винаги е бил изключително важен за българската икономика. Трябва да приоритизираме какво в България е доходоносно като земеделие. Мисля, че за да бъдем успешни на световните пазари, трябва да се заложи на нещата, които имат традиция и успеваемост в страната ни.

Мога смело да кажа, че имплементираме всички възможни нови технологии, някои от тях успешно, други не толкова... Дигитализацията, като цяло, е изключително важна за едно успешно в днешни дни земеделие и не мога да не спомена факта, че IT-секторът в България e на изключително високо ниво. Двата сектора трябва да се кооперират. Това се случва и виждаме как в страната ни има много IT-фирми, специализирани главно в земеделието, и това ни дава преднина пред много европейски държави.

Например, иновацията за сателитно заснемане на полетата. Тя би била много полезна, ако навлезе и стане по-достъпна, защото сателитните снимки дават постоянна информация за състоянието на посевите и така имаш предимството да реагираш много по-навреме и по-правилно.

Искаме да развиваме фамилната компания. Това, което правим с люцерната, в никакъв случай не е лесно, но смятаме, че сме поели в правилната посока. Искаме да популяризираме тази позабравена култура в България, тъй като тя с голяма традиция, искаме да се развиваме, искаме да работим за коопериране с други фермери. Защото в крайна сметка земеделието в България, макар и доходоносно, не е толкова интересно в световен мащаб. Защото сме малка държава и трябва да работим заедно, да се кооперираме и да продаваме заедно нашите продукти.

Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

 


Етикети: | CAP | ОСП | Димитър Мачуганов | земеделие | млади фермери | финансиране | икономика
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

05/06/2020
Туристическите агенции са готвят за своите туристи...
05/06/2020
Фермерски пазар в четири съботи пред хранителна верига...
05/06/2020 5.05 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Фермери са готови за протест заради липса на напояване, автор: Светлозара Д...
05/06/2020 15.18 мин.
| ВИДЕО | Тази седмица в предаването „ОСП – от полза за всички нас“: Как да разпознаем биологичн...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...